Най-малко 15 убийства по време на протестите в Сенегал

Броят на хората, убити в дните на сблъсъци между сенегалската полиция и поддръжници на опозиционния лидер Усман Сонко, вече е нараснал до 15.

0
125
Поддръжници на сенегалския опозиционен лидер Усман Сонко протестират в Дакар, Сенегал на 1 юни 2023 г., след като той беше осъден на две години затвор за „развращаване на младежи“., източник: Annika Hammerschlag/Anadolu Agency/Getty Images

Най-малко 15 души са убити в Сенегал от 1 юни насам по време на сблъсъци между местната полиция и поддръжниците на опозиционния лидер Усман Сонко след осъждането му. Той се радва на широка обществена подкрепа, особено сред младите хора, и поддръжниците му излязоха на протести. Повечето загинали са протестиращи, двама от убитите при сблъсъците са служители на силите за сигурност.

Протестите

През нощта на  4 юни 2023 г. в Дакар протестиращите хвърляха камъни по полицаи, барикадираха пътища и запалваха гуми. Армията патрулираше по улиците, докато полицията използваше сълзотворен газ срещу демонстрантите. Тези, за които бе счетено, че създават размирици, бяха задържани.

Директорът на обществената сигурност в Сенегал Ибрахима Диоп обяви в телевизионно обръщение, че повече от 500 души са били арестувани по време на протестите. Той допълни, че немалка част от арестуваните са непълнолетни и чужденци, както и че са носели ножове, огнестрелни оръжия и коктейли Молотов.

В подкрепа на

В изявление от 4 юни 2023 г. (неделя) политическата партия на Сонко Патриотите на Сенегал (PASTEF) осъди насилието над протестиращите, определяйки го като “убийствена репресия” от страна сенегалските сили за сигурност.

Сенегалският клон на правозащитната организация Amnesty International призова разследване на смъртта на протестиращите от страна на властите.

 “Обществената сила следва да се използва само при необходимост и по пропорционален начин”,

отбеляза  Amnesty International в туитър по отношение на размириците в Сенегал.

 

Присъдата

Усман Сонко беше осъден на 2 години лишаване от свобода след като беше признат за виновен в обвинение за развращаване на млади хора, въпреки че беше оправдан по обвинението за изнасилване на масажистката си. Той не присъстваше по време на произнасянето на присъдата. Неговият адвокат заяви, че все още не е издадена заповед за задържането му. Министерството на правосъдието в Сенегал съобщи, че сега Сонко може да бъде арестуван по всяко време. Сонко може да обжалва съдебното решение в рамките на 15 дни, ако се предаде.

Според поддържниците на Сонко присъдата е политически мотивирана, тъй като той критикува правителството на президента Маки Сал в навечерието на изборите, които ще се проведат догодина.

Сонко призова Маки Сал да заяви публично, че няма да се кандидатира за трети мандат на поста.

Ако присъдата на Сонко бъде потвърдена, това ще застраши участието му в президентската надпревара през 2024 г. Опозиционният лидер е бивш данъчен инспектор и остана трети с 15% от гласовете на президентските избори през 2019 г.

Някои социални мрежи като Facebook, WhatsApp и Twitter бяха блокирани за два дни.

Лична трагедия

Много от гражданите на Сенегал обвиняват правителството за насилието и загубата на животи. Сенегалката Сейнабу Диоп съобщи пред Асошиейтед прес, че 21-годишният ѝ син Хадим е бил убит по време на протестите от огнестрелна рана.

“Чувствам дълбока болка. Децата ни умират. Мисля, че Маки Сал е отговорен. Ако той беше говорил със сенегалците, особено с младите хора, може би нямаше да имаме тези проблеми”, допълни тя.