Photo by Martin Adams on Unsplash

Според министъра на икономиката Роберт Хабек Германия може да бъде принудена да свие или дори да изключи промишлени мощности, ако споразумението за транзит на газ между Украйна и Русия не бъде удължено след изтичането му в края на следващата година.

Хабек, който е и вицеканцлер, отправи острото предупреждение в понеделник по време на икономическа конференция в Източна Германия, заявявайки, че политиците трябва да избягват „повторното допускане на същата грешка“, като приемат, че икономиката няма да бъде засегната без предпазни мерки за осигуряване на енергийните доставки.

Правилата за споделяне на тежестта от потенциалния недостиг на газ в Източна Европа ще трябва да се спазват, което означава, че Германия ще трябва да изнася газ там, за да компенсира дефицита, а доставките за производителите в най-голямата европейска икономика може да бъдат ограничени или намалени, добави той. „Няма сигурен сценарий за това как ще се развият нещата“, каза Хабек на форума в Бад Сааров. Следователно допълнителен капацитет – включително планиран терминал за втечнен природен газ на северното крайбрежие на Германия, който предизвика съпротивата на местните жители и екологичните групи – ще бъде от съществено значение за поддържане на доставките както за Източна Германия, така и за Източна Европа, каза той.

Мориц Шуларик, икономист от университета в Бон, също е изчислил в свое проучване, че спирането на вноса на газ би било поносимо. Брутният вътрешен продукт би могъл да спадне с между 0,5% и 3%.

„Ние внасяме около половината от газа си от Русия – чрез тръбопроводи, което не може да бъде компенсирано в краткосрочен план“, обяснява той в интервю за седмичника Der Freitag. Газът постъпва в почти равни части към домакинствата за отопление и към промишлеността, където също се използва предимно за отопление. „Около пет процента постъпват за т.нар. материално използване в химическата промишленост, което е незаменимо, защото този газ е необходим точно в този вид.“ Отчасти обаче ограниченията в потреблението на газ биха могли да помогнат да се мине без руски газ, например чрез по-ниски температури на отопление, саниране на сгради и по-голяма ефективност на потреблението.

Въпреки пълномащабното нахлуване на силите на Кремъл в страната през февруари миналата година, Украйна все още печели транзитни такси, като позволява на руския газ да преминава през нейната територия към страни като Австрия, Словакия, Италия и Унгария.

Дори ако някои доставки продължат и след 2024 г., малко вероятно е настоящото транзитно споразумение да бъде удължено предвид липсата на политическа подкрепа, според доклад на Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския Университет в Ню Йорк, публикуван миналата седмица. „Преките преговори между Украйна и Русия за удължаване на транзитния договор изглеждат крайно неправдоподобни в настоящата обстановка“, според авторите на доклада Ан-Софи Корбо и Татяна Митрова.

 

По материала работи: Кристиана Диамандиева

Източници: Bloomberg, DW