Новите младежки делегати към ООН са Александър Янев и Коста Каракашян

0
281
Българските младежки делегати с мандат (2022-2023 г.) Цветелина Гарелова и Виктория Савова и новите български младежки делегати Коста Каракашян и Александър Янев

На официална церемония в Министерство на външните работи на 7-ми юли бяха обявени новите Български младежки делегати към ООН. Победителите в националния конкурс са Александър Янев и Коста Каракашян, а за техни резерви бяха избрани Галин Костов и Делян Балев.

Българските младежки делегати към ООН се включва в делегацията на България в Общото събрание на ООН и Комисията по социално развитие на Икономическия и социален съвет на ООН, като изразяват отношение по въпросите, свързани с младежта и младежките политики.

Коста Каракашян е на 28 години от гр. Пловдив. Той е режисьор, продуцент и хореограф. Завършва бакалавърска степен по „Съвременен танц“ в Колумбийския университет в Ню Йорк и магистратура по „Права на човека и демократизация“ в Глобалния кампус за права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото чрез танц, кино и образование и са представяни в САЩ, Виетнам, Канада, Норвегия, Египет и Япония. Основател е на продуцентска компания. Като артист се вълнува от социално ангажирано изкуство с фокус върху ЛГБТИ+ права, психично здраве и опазване на околната среда.

Александър Янев е на 25 години от гр. София. Работи в отдел Продажби – Стратегически клиенти в IT компания. Завършил е бакалавърска степен по бизнес администрация в Тилбург (Нидерландия) и магистратура по маркетинг в Ротердам (Нидерландия). Работил е в отдела по продажби за водеща финансова корпорация в Амстердам и е бивш стажант към Европейския парламент в София. Интересува се от икономика, финанси, политика и философия, като в свободното си време обича да пътува и да опознава нови култури.

И тази година селекционната кампания за младежки делегати към ООН се проведе в четири кръга. До последния етап достигнаха едва 9 младежи от първоначално явилите се над 90 кандидати. Във финалния кръг селектираните кандидати се явиха на интервю пред жури, в което участват представители на Министерството на външните работи, Министерство на младежта и  спорта,  Дружество за ООН в България, Национален младежки форум, Български дипломатически институт, асоциация „Голям брат, голяма сестра“ – България, Европейска младежка карта.

Позицията на младежки делегат към ООН съществува в около 40 държави от целия свят. С програмата „Български младежки делегати към ООН“ България се нарежда сред страните – лидери в световен и европейски план, които разпознават младите хора като равностоен партньор в процеси на вземане на решения на национално и международно равнище. Александър и Коста ще работят рамо до рамо с настоящите делегати Виктория Савова и Цветелина Гарелова, за да бъдат гласът на младите хора в България.

Пожелаваме им успех!

За повече информация:
www.bgyouthdelegate.org
www.facebook.com/bgyouthdelegate