Учени казват, че са открили място, което бележи нова глава в историята на Земята

0
183
Crawford Lake in Ontario, Canada, is the geological site that best reflects a new epoch recognizing the impact of human activity on Earth, said geologists of the Antrhopocene Working Group.

Учените са идентифицирали геоложкото място, което според тях най-добре отразява предложената нова епоха, наречена антропоцен – голяма стъпка към промяна на официалната хронология на историята на Земята.

Терминът антропоцен, предложен за първи път през 2000 г., за да отрази колко дълбоко човешката дейност е променила света, се превърна в често използвана академична дума, обединяваща различни области на изследване.

„Когато всички 8 милиарда души оказват влияние върху планетата, непременно ще има отражение“, каза Колин Уотърс, почетен професор в Училището по география, геология и околна среда в университета в Лестър и председател на работната група за антропоцена .

„Преместихме се в това ново състояние на Земята и това трябва да бъде определено от нова геоложка епоха“, добави Уотърс.

AWG, група, която в момента се състои от 35 геолози, работи от 2009 г., за да направи антропоцена част от официалната хронология на Земята. Групата определи през 2016 г., че епохата на антропоцена е започнала около 1950 г. – началото на ерата на тестовете на ядрени оръжия, чиито геохимични следи могат да бъдат намерени по целия свят. Оттогава изследователите са разгледали 12 места, които биха могли да осигурят ключовото доказателство, необходимо в подкрепа на тяхното предложение, девет от които бяха подложени на гласуване.

Във вторник учените обявиха геоложкото място – езерото Кроуфорд в Онтарио, Канада което най-добре улавя геоложкото въздействие на антропоцена, според техните изследвания.

Не всички обаче са съгласни, че антропоценът е геоложка реалност – или че изследователите имат достатъчно доказателства, за да го обявят официално за нова епоха.

Родно място на антропоцена

За антропоцена предложеното местоположение на златен шип е седимент, издълбан от коритото на езерото Кроуфорд, който разкрива геохимичните следи от тестове на ядрени бомби, по-специално плутоний – радиоактивен елемент, широко открит по целия свят в коралови рифове, ледени ядра и торфени блата.

 

Андрю Матюс, професор по антропология в Калифорнийския университет в Санта Круз, каза, че терминът антропоцен вече е показал своята важност, отваряйки дебати в природните, социалните и хуманитарните науки. Като такова, точното геоложко родно място на предложената епоха в крайна сметка може да няма толкова голямо значение.

Доказано е, че човешките общества оказват геоложко въздействие върху света и върху земните системи. И това е полезно“, каза той. „Това основно казва:„ Вижте, ние сме в това. Преобразихме света и трябва да продължим да мислим за това„, каза той.

Превод: Жанет Генова