Турция: преговорите с Китай, Русия и Южна Корея са в ход за нови ядрени централи

0
197
This aerial photograph shows the construction of the Russian-built Akkuyu nuclear power plant in Mersin province, Turkey, April 26, 2023. - Ozan Kose/AFP via Getty Images

Турският министър на енергетиката също каза, че страната му преговаря с Франция за независим надзор на атомната електроцентрала Akkuyu в Мерсин, която се изгражда от руската Росатом.

АНКАРА — Турция преговаря с Китай, Русия и Южна Корея за проекти за втора и трета атомна електроцентрала в страната, каза в понеделник турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар.

Говорейки пред турски медии, Байрактар ​​каза, че Анкара ще ускори усилията за изграждане на новите заводи и разговорите с трите страни продължават.

Той каза, че вторият завод ще бъде построен в турската черноморска провинция Синоп.

„Определено се нуждаем от атомна електроцентрала в региона на Тракия“, добави той, имайки предвид северозападния регион, който Турция разглежда като място за третата си централа.

Байрактар каза, че освен тези проекти за централи, Анкара работи със Съединените щати и Обединеното кралство върху потенциални модулни ядрени съоръжения. „Енергийната дипломация ще остане една от основните теми в дневния ред на нашето министерство“, каза той.

Трите страни работят по набор от проекти на стойност 200 милиарда долара и също така възнамеряват да увеличат дела на възобновяемите и ядрените енергийни източници като част от целта на Турция да достигне нетни нулеви емисии до 2053 г., цел, обявена през 2021 г.

Руският енергиен гигант „Росатом“ строи първата атомна електроцентрала в Турция в южната провинция Мерсин на страната. Преди общите избори в Турция през май турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският лидер Владимир Путин присъстваха виртуално на церемония, проведена за първото зареждане на ядрено гориво в първия енергоблок, като Ердоган обеща да предприеме стъпките за изграждането на втори и трети съоражения възможно най-скоро.

Байрактар ​​каза, че атомната електроцентрала Akkuyu в Мерсин трябва да доставя електричество през следващата година и че страната му преговаря с Франция за независим надзор на централата.

Превод: Жанет Генова