Времето за опазване на световните океани изтича, казват природозащитници, докато преговорите за договор на ООН са в застой

0
287

Сключването на споразумение изглежда малко вероятно през 2022 г., освен ако не се насрочи спешна среща за допълнителен кръг от преговори, предупреждава Грийнпийс след като петият кръг от преговори за сключването на договор на ООН за защита и управление на откритото море не успя да постигне резултат на 26-ти август в Ню Йорк

Договорът се описва като „най-значимото споразумение за защита на океаните от четири десетилетия насам“. Той се стреми да защити 30% от световните океани – 11 милиона квадратни километра, до 2030 г. и ще осигури правно обвързващ механизъм за защита на открито море – зони, които се намират отвъд националните юрисдикции на повече от 200 морски мили разстояние от брега.

Група от повече от 50 държави, известна като Коалицията с високи амбиции, миналата година пое задачата да опази 30% от сушата и морето на планетата до 2030 г. Но без споразумение тези ангажименти нямат правно основание в открито море, което обхваща почти половината от земната повърхност и съставлява две трети от световния океан.

Последните преговори продължиха повече от две седмици и, въпреки напредъка през последните 48 часа, споразумение не бе постигнато. Природозащитни организации предупредиха, че новият провал на преговорите означава, че времето за защита на световните океани и морското биоразнообразие изтича.

Ще бъде необходим допълнителен кръг от преговори и, освен ако не бъде свикана спешна среща, е слабо вероятно договорът да бъде финализиран през 2022 г., съобщи Грийнпийс.

Времето почти изтече“, заяви Лора Мелър от Грийнпийс в изявление. „Неуспехът в сключването на договор по време на тези преговори застрашава поминъка и продоволствената сигурност на милиарди хора по света.“

„Членовете на Коалицията с високи амбиции и страни като САЩ се движат прекалено бавно, за да постигнат компромиси, въпреки ангажиментите си“, каза тя.

Световният фонд за природата изрази притеснението си, че забавянето в постигането на глобално споразумение допълнително ще „подкопае влошаващото се здраве на океана“.

„Откритото море играе жизненоважна роля в подпомагането на рибарството, като осигурява местообитание за стотици хиляди видове и смекчава последиците от изменението на климата“, казва в изявление Световният фонд за природата.

„Голяма част от проектотекста отбеляза значителен напредък благодарение на разпоредбите, които гарантират, че се отдалечаваме от настоящата ситуация, в която откритото море е отворено за всички, към общо управление и колективна отговорност. Но дипломатическа сделка не е сключена, докато не бъде договорено всичко.”

Генералният директор на Световния фонд Марко Ламбертини заяви, че останалите страни членки на ООН трябва да застанат зад договора.

Откритото море олицетворява трагедията на общите блага“, каза той. „Тъй като не принадлежат на никого, те са третирани безразсъдно и безнаказано. Имаме нужда от общ механизъм за управление на нашите океани, за да гарантираме, че ничиите води ще станат водите на всички – и отговорност на всекиго.“

Джесика Батъл, старши експерт по глобално управление и политика на океаните в Световния фонд за природата, каза в изявление: „Тези забавяния имат реални последици за хората и природата. Призоваваме лидерите и ООН да свършат необходимата работа, така че договорът да бъде сключен неотложно“, заяви тя. Океанът не може да чака.

Превод: Каролина Величкова