Новият президент на Полша очаква от НАТО по-голяма ангажираност в Източна Европа

0
872
Снимка: Wikimedia Commons/

 

Снимка: Wikimedia Commons/
Снимка: Wikimedia Commons

Новоизбраният президент на Полша Анджей Дуда сподели в реч при полагането на клетвата си пред полския парламент, че НАТО трябва да засили присъствието си в Източна Европа предвид идващата от Русия заплаха. Апелът му към повече гаранции в сферата на колективната сигурност се отнася и за територията на Полша. Дуда настоява тези гаранции да бъдат дадени на следващата среща на върха на Алианса през 2016 г., която ще се проведе в полската столица Варшава.

Гласоподавателите от централноевропейската страна избраха 43-годишния юрист и бивш евродепутат за президент преди два месеца и половина, а негов опонент в президентската битка беше тогавашният държавен глава Бронислав Коморовски от проевропейската партия „Гражданска платформа“. Дуда, от своя страна, е представител на консервативната, определяна и като популистка партия „Право и справедливост“, чиито лидер е известният с евроскептичната си реторика Ярослав Качински.

Областите на познание на новия държавен глава са външната политика и отбраната, макар че повечето от предизборните му обещания се отнасяха за социалната политика. В речта си той призна още, че кризата в Украйна е усложнила геополитическата обстановка, заради което са необходими желаните от него ответни действия от страна на НАТО.

Понастоящем на власт в парламентарната република е „Гражданска платформа“, а победата на Дуда е сигнал за нарастващата сила на опозицията в лицето на Качински. Следващите избори за народни представители в Полша ще се състоят през есента, като шансовете за победа на „Право и справедливост“ се смятат за доста високи. Евентуална правителствена рокада може да окаже сериозно влияние върху външнополитическия курс на страната.

Изготвил: Даниел Янев

Източник: FAZ