Обама е „напълно ангажиран“ с израелската сигурност

0
939

 

Obama_2009-12-01_West_Point_speech_screenshot
Снимка: Wikimedia Commons

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че е „напълно ангажиран” с това да се увери, че Израел има военно предимство пред Иран. Причина за този коментар на Обама е критиката на президентd на Израел Бенямин Нетаняху към сделката за ядрената програма на Иран. Обама каза, че разбира и уважава позицията на Нетаняху, че Израел е особено уязвим.

„Това, което искам да им кажа, е, че аз съм решен не само да се уверя, че те ще поддържат своето качествено военно превъзходство и ще могат да възпрат всяка потенциална бъдеща атака, но и да поема нужните  ангажименти, които да накарат всеки в региона, включително и Иран, да разбере, че ако Израел бъде атакуван, ние ще сме зад тях”, каза Обама. Това според него трябва да е „достатъчно, за да можем да се възползваме от тази възможност, която се дава веднъж в живота, и да видим дали можем да сложим край на дискусията по ядрения въпрос”.

Рамковото споразумение, постигнато миналата седмица, ще принуди Иран да намали центрофугите си от 19 000 на 5 060 и да ограничи обогатяването на уран и ще увеличи инспекциите. Преговорите за финалния текст на споразумението ще продължат до 30 юни.

Нетаняху и републиканци от Конгреса недоволстват, че Иран няма да затвори изцяло ядрените си съоръжения и че на правителството не може да се има голямо доверие, което означава, че тези инспекции няма да са толкова ценни, колкото ги определя Обама.

„Всъщност, може да се спори, че ако те са решително срещу нас, това ни дава още повече причини да искаме да има сделка, с която да знаем какво правят те и чрез която за дълъг период да можем да им попречим да имат ядрено оръжие”, каза Обама.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN