ООН: Афганистан с най-смъртоносната си година – над 10 000 цивилни жертви

1
1137
02-19-Afg
Снимка: UNAMA/Fardin Waezi

Цивилните жертви в Афганистан са достигнали 10 000 през 2014 г., което е около 22% увеличение, в сравнение с миналата година, и което отразява увеличението на наземни битки между въоръжени групировки и правителството, както и драстично усвояване на западно присъствие от войски в страната,. Това заявиха от Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан (UNAMA) в края на миналата седмица.

Общо 3699 цивилни са били убити, докато 6849 са били ранени през 2014 г. Данните, публикувани в годишния доклад относно защитата на цивилното население при въоръжени конфликти и изготвен в сътрудничество със Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, показват най-голям брой цивилните жертви, регистрирани в рамките на една година, след като ООН започна да следи цифрите през 2007 г.

Докладът също така констатира, че за първи път от 2009 г. насам, повече афганистански цивилни са били убити и ранени при наземните сражения от импровизирани взривни устройства (IEDs). Цивилните жертви и наранявания при наземните операции са скочили с 54% през 2014 г. Страните в конфликта са използвали повече от всякога минохвъргачки, ракети и гранати, понякога безразборно, в цивилни райони.

„Страни в конфликта трябва да разберат последиците от своите действия и да поемат отговорността за тях, да зачитат ценностите, за които твърдят, че трябва да се защитят, и да направят защитата на цивилното население свой приоритет. Трябва да видим конкретни стъпки и реален спад при цивилните жертви през 2015 г.“, заяви Никълъс Хайсом, Специален представител на Генералния секретар за Афганистан и ръководител на Мисията на ООН в страната.

Докладът на Мисията подчертава, че „антиправителствените елементи“ остават отговорни за 72% от всички жертви сред цивилното население. Междувременно, про-правителствените сили са отговорни за 14% от жертвите сред цивилното население, като 12% от тези, са свързани с афганистанските национални сили за сигурност и два процента на международните военни сили. Десет процента от цивилните жертви не могат да бъде причислени към определена страна, а три процента са били причинени от взривни военни остатъци.

02-18-unama-rpt-chrt-01

След като западните държави оттеглиха своите военни сили и подкрепа, при бойни действия през 2014 г., Мисията отбеляза покачване на смъртоносните наземни битки. Цивилните жертви и наранявания от наземните сражения, операции и нападения от страна на про-правителствените сили са нараснали значително с 921 цивилни жертви (336 убити и 585 ранени). Това е увеличение от 141% от 2013 г. Увеличението на цивилните жертви от антиправителствени елементи също е документирано с 1551 цивилни жертви (438 смъртни случая и 1113 ранени), до 51% от 2013 г.

02-18-unama-rpt-chrt-02

Жените и децата са особено силно засегнати от въоръжения конфликт през 2014 г., според доклада, като е документирано 40% увеличение на децата жертви с 2474 случая (714 убити и 1760 ранени), в сравнение с 2013 г. Жените жертви са се увеличили с 21%, с 298 убити и 611 ранени.

Десетки жени от всички региони в Афганистан, чиито съпрузи – всички цивилни – са били убити или тежко ранени, Мисията установи, че жените, които са останали като едноличен източник на доходи за техните домакинства, са изправени пред бедност, което принуждава много жени да дават дъщерите си в брак, в замяна на изплащане на дълговете им или за да вземат децата си от училище, за да работят. Вдовиците са особено уязвими, по отношение на формите на насилие от членовете на семейството и общността.

Мисията на ООН сподели черновата на годишния си доклад за 2014 г. с правителството на Афганистан, талибаните и Мисията на НАТО. В своите препоръки към всички три групи, Мисията призова антиправителствените елементи да прекратят извършването на безразборни нападения и умишлено насочени такива срещу цивилни граждани. Въоръжените групи трябва също така да наложат изявления, направени от талибанското ръководство, които забраняват нападения срещу цивилни граждани.

От 2009 г. насам конфликтът в Афганистан е взел своите 47 745 цивилни жертви, като 17 774 афганистански цивилни са убити, а 29 971 са ранени.

 

Източник и графики: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.