ООН предостави спасителни помощи на опустошената от наводнения Малави

0
867
02-23-2015Malawi_WFP
WFP/Dannie Phiri

Световната продоволствена програма на ООН (WFP) обяви доставката на първия кръг от аварийно захранване за повече от 288 000 души, засегнати от наводнения в Малави, като така предостави така необходимите облекчения, на фона на продължаващите дъждове.

Агенцията на ООН, обясни в прессъобщение, че е разпределила повече от 2700 метрични тона храна за 12 области, в края на миналата седмица, и са доставени повече от 200 метрични тона хуманитарна помощ по въздух до хиляди хора, чиито достъп бе ограничен заради придошлите води.

Непрекъснатите дъждове сериозно засегнаха африканската държава, като придошлите води са разрушили пътища, а някои области останаха напълно недостъпни по суша.

Малави е редовно засегната от наводненията и сушите, което изисква спешни мерки от различен мащаб и то всяка година. Тази година, наводненията станаха причина за разселването на над 170 000 души, а около 116 000 домакинства загубиха насаждения и животни. Само в провинцията Нсаняе, бе потвърдена смъртта на 79 души, а 153 са все още в неизвестност.

Нещо повече, тази година дъждовете са изпреварили обичайното си време, като реките Шире и Руо многократно са преливали, а предупрежденията за наводнения остават в сила, с повече дъжд, прогнозиран за северната част на страната. Като се има предвид, че 86% от населението живее в селски райони и е ангажирано в областта на земеделието и животновъдството, дългосрочни инфраструктури за управление на речни басейни, са спешно необходими, така че дори и интензивни наводнения да нанасят по-малко вреди от тази година.

В допълнение, отбелязва се още в прессъобщението, WFP участва в оценяване на продоволствената сигурност, „за да се разберат най-новите потребности на място и необходимата продължителност на аварийното реагиране“, като същевременно осигурява препоръки за продължителността на продължаващия слаб сезон за продоволствената сигурност, като вече бяха установени близо 700 000 души, които се нуждаят от продоволствена помощ.

Въпреки интензивните усилия на ООН да достигнат тези, засегнати от опустошителните придошли води, WFP продължава да се сблъсква с недостиг на финансиране от 3,3 милиона долара, за да покрият неуредените хранителни потребности и логистични услуги, в подкрепа на цялата хуманитарна общност.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова