ООН избра Филипо Гранди за Върховен комисар за бежанците

0
1450

Италианският дипломат Филипо Гранди бе избран на 18 ноември от Общото събрание на ООН за нов Върховен комисар за бежанците с мандат от пет години, започващ на 1 януари 2016 г. В изявление на кабинета на председателя на Общото събрание на ООН се отбелязва, че Гранди е бил избран „чрез акламация“.

Филипо Гранди ще поеме поста от португалеца Антонио Гутериш. Веднага след назначаването, генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства решението на Общото събрание и изрази своята най-голяма благодарност към Гутериш „за неуморните му усилия и всеотдайност в защита на бежанците, разселените и лицата без гражданство и за поставянето в центъра на дневния ред на ООН на тежкото положение на най-уязвимите и тяхната борба за достоен живот.”

Гранди е изпълнявал длъжността генерален комисар на Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) в периода 2010-2014 г., като преди това е бил заместник генерален комисар от 2005 г. до 2010 г. Той е бил и заместник специален представител на генералния секретар на Мисията на ООН за съдействие в Афганистан (UNAMA) и има дългогодишна кариера във ВКБООН, включително като ръководител на мисията в Афганистан и началник-щаб в изпълнителния комитет на Върховния комисариат. Неговият значителен полеви опит в сферите на дейност на ВКБООН включва различни позиции в Судан, Сирия, Турция и Ирак, както и ръководене на спешни операции в Кения, Бенин, Гана, Либерия, региона на Големите езера на Централна Африка, Демократична република Конго и Йемен.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова