Велосипеди за подобряване на условията на живот в Мозамбик

0
1166

ббббб

Mozambikes, социално предприятие в Мозамбик , се присъедини към Бизнес призив за действие (Business Call to Action, BCtA), обещавайки да подобри  живота и благосъстоянието на 50 000 от най-бедните хора в страната до 2018 г., като им продаде достъпни велосипеди. Компанията също така ще създаде национална продажбена и дистрибуторска мрежа, за да предостави транспорт на още 125 000 души до 2020 г.

BCtA е глобална инициатива, която насърчава компаниите да се борят с бедността чрез приобщаващи бизнес модели. Уникалният многостранен съюз е стартирал в ООН с цел подпомагане на бизнес дейности, допринасящи за постигането на Целите за устойчиво развитие до 2030 г. Той е подкрепен от Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и други международни организации.

Приобщаващият бизнес модел на Mozambikes включва внос на части за велосипеди и сглобяване, а след това брандиране в цветовете и логотата на различни организации. Тези организации от своя страна, разпределят велосипедите на техните акционери като средства за  транспорт, бонуси, стимули и символ на социална отговорност. Също така те могат да плащат за реклама на велосипедите, което би позволило на компанията да ги продава на потребителите на  цени под пазарните. С този „произведено от мозамбиканци за мозамбиканци“ модел, работниците са горди да изграждат продукт, който ще помогне на сънародниците им. Компанията е първият доставчик на транспорти средства в Мозамбик, която се стреми да направи велосипедите наистина достъпни. Mozambikes също така осигурява обучения и извънпазарни услуги, включително семинари за жени велосипедисти и кампании за пътна безопасност, целящи изграждането на велосипедна индустрия в страната.

„Нашата цялостна цел е да се борим с бедността в Мозамбик чрез ефективен,достъпен и качествен транспорт – велосипеда“, казва Лорън Томъс, основател Mozambikes и главен изпълнителен директор. „ Задоволяването на необходимостта от по-ефективен, достъпен и надежден транспорт с ниска цена като велосипеда отваря възможности, независимост и работни места за бедните хора в страната. За нас е чест да получим признание от BCtA за работата ни, като ще продължаваме да насърчаваме карането на велосипеди и в градските части на Мозамбик“.

Почти 20 години след края на гражданската война, бедността продължава в Мозамбик. Според статистика на ООН  54% процента от  мозамбиканците живеят под прага на бедността. Вървенето е обичайният начин за придвижване, но е особено предизвикателство в селските райони. Голяма част от хората в селата живеят с по-малко от 1 долар на ден и нямат достъп до основни услуги; две трети трябва да ходят повече от един час в случай на нужда от здравна институция. Само 60% имат достъп до безопасна вода, а 57%- до начално образование. Смята се, че 70% от мозамбиканците  работят в сивата икономика, а доходите им са генерирани от това, което произвеждат – обикновено земеделие за собствени нужди, остатъка от което трябва да се транспортира до пазара.

Към днешна дата Mozambikes са продали повече от 7000 велосипеда, основно чрез своите канали за брандирани велосипеди. До 2020 г. се очаква годишните продажби да достигнат 25 000  броя. Тъй като колелата често са за общо ползване на цялото семейство, положително ще бъдат повлияни 125 000 живота. Освен това, бизнесът вече е достигнал нормална печалба и паричните потоци са достатъчни за самофинансиране. Като резултат от този успех, компанията се разраства и е в състояние да плаща на работниците си заплати над минималните.

Докато Mozambikes остава фокусиран върху изграждането на своята дистрибуторска мрежа в рамките на Мозамбик, ангажиментът с BCtA включва начало на пускане на пазара в Южна Африка и Свазиленд, които могат да бъдат обслужвани от съществуващата складова база на Mozambikes.

Иновативният модел Mozambikes е признат от Иновации срещу бедността (SIDA), USAID департамента за иновации за развитие, фондацията William James, бизнес инициативата на Cartier Women и е спечелил редица награди.

„Продажбеният и дистрибуторски модел на Mozambikes, в съчетание с усилията за изграждане на колоездачна култура в страната, е отличен пример за това как частният сектор се справя с предизвикателствата пред развитието чрез иновативни пазарно ориентирани инициативи“, каза мениджърът на BCtA. “За нас е удоволствие да приветствамe Mozambikes като член на BCtA и с нетърпение очакваме разрастването на този модел“, допълни още той.

По- подробна информация за Mozambikes можете да откриете тук.

Източници: UNDP, BCtA

Снимка: UNDP

Изготвил: Деница Георгиева