ООН изпраща помощи на пострадалата от суша Кабо Верде

0
868
02-18-2015FAO_CapeVerde
Снимка: FAO/Giuseppe Carotenuto

На 18.02., Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) обяви, че ще предостави спешна необходимите семена на хранителни култури, фуражи, както и техника за капково напояване, за да помогне на хиляди хора пострадали от сушата, обхванала Кабо Верде, като допринесе за изграждането на устойчивост и да направи селското стопанство по-малко зависимо от непредвидимите дъждове.

Споразумение за 500 000 долара спешна помощ за подпомагане на хора, чиято продоволствената сигурност, а и начин на живот, са в опасност, след резкия спад на реколтата при засушаване, бе подписано от министър-председателя на Кабо Верде, Хосе Мария Перейра Невес, и Генералния директор на FAO, Жозе Грациано да Силва, по време на среща в Рим.

Дъждовете в Кабо Верде бяха с 65% по-малко през 2014 г., в сравнение с предходната година и около 30 000 души се нуждаят от спешна помощ, като много от най-уязвимите домакинства, са загубили почти целите или голяма част от своите зърнени култури, в осем от най-засегнатите острови в страната. Спешната намеса цели да подпомогне 8237 домакинства в селските райони, които са най-уязвими от въздействието на засушаването.

Оценките FAO, извършени миналия месец, показват, че продукцията от царевица е около 1000 тона. Това представлява най-ниското ниво на производство, регистрирано някога в страната, и такова, което следва стръмната низходяща тенденция от последните няколко години.

„Това е изключително важно споразумение, което не само ще ни позволи да се изправим пред сегашната суша, но и ще ни помогне да създадем условия за изграждане на устойчиво селско стопанство в Кабо Верде“, каза г-н Перейра Невес.

Основавайки се на предишния опит, насочен към подобряване използването на оскъдните водни ресурси на страната, както и с оглед укрепване устойчивостта на капацитета, ще бъде разпределена техника за капково напояване.

Като се има предвид, че за производството на животински фуражи, също е установено, че е много сериозно засегнато от ниските нива на дъжд, което изложени на риск хиляди животни, спешно разпределение на храни за животни също ще бъдат предоставени на 668 животновъдни домакинства, допълниха от FAO.

В съответствие с една от стратегическите си цели, FAO се ангажира с изграждането на устойчивост на селскостопанските системи към заплахи и кризи. Осъществяване на селскостопанското производство по-малко зависимо от силно променливите и непредсказуеми валежи е от особено решаващо значение, в усилията за изграждането на устойчивост в Кабо Верде.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова