ООН категорично осъди убийството и осакатяването на бебе с албинизъм

0
1133

logo_print

Вчера (19.02.), Върховният комисар на ООН по правата на човека, Зейд Ра‘ад ал Хюсейн, осъди последната атака срещу хората с албинизъм в Танзания, която стигна до „ужасяващо убийство и осакатяване“ на бебе албинос и поиска да бъдат прекратени тези ужасни престъпления.

„Атаките срещу хора с албинизъм, които често са мотивирани от използването на телесни части за ритуални цели, са отнели живота на най-малко 75 души в Танзания от 2000 г. насам и изглежда са във възход, като през последните два месеца са известни най-малко три инцидента“, заяви Върховният комисар.

Изявлението на г-н Зейд е в отговор на „ужасяващото убийството и осакатяването на Йохана Бахати, едногодишно бебе с албинизъм, в Северна Танзания.“

В неделя (15.02.), той заяви, че Йохана е бил отвлечен от дома си, от петима неидентифицирани мъже, въоръжени с мачете, неговата майка бе тежко ранена, а тялото му бе намерено на 17 февруари, като ръцете и краката са били отрязани.

„Насилието и дискриминацията срещу хора с албинизъм трябва да бъде прекратена“, заяви г-н Зейд. „Призовавам властите на Танзания бързо да разследват и да преследват извършителите на това ужасно престъпление, както и да засилят своите мерки за защита на хората с албинизъм, особено преди общите избори в страната.“

Изявлението му стават факт, два дни след като Алваро Родригес , служител на ООН в Танзания и регионален координатор, изрази загрижеността си от последните отвличания на момченцето Йохана и друго дете албинос на име Пендо, който е в неизвестност от декември. Въпреки усилията на правителството, Пендо не е открит.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова