САЩ имат списък за убийства с обекти от ИДИЛ

0
736

 

По думите на високопоставено длъжностно лице, САЩ има изготвен списък, съдържащ имената на около двадесетина главни агенти на ИДИЛ в Ирак и Сирия. Имената в този списък са на обекти, срещу които се планират въздушни удари.

В основата си този списък се равнява на „списък за убийства”, тъй като САЩ не разполага с военни части на територията на Ирак и Сирия, които да залавят заподозрените  членове на ИДИЛ. Цел номер едно в списъка е Абу Бакр ал-Багдади, лидер на групировката.

Според друго длъжностно лице, ал-Багдади е наясно, че САЩ са по петите му, затова се смята, че той се е укрил някъде. От месеци американското разузнаване не е издавало доклади за местоположението на убежището на ал-Багдади. Въпреки че влиянието му е нараснало дори в районите извън Ирак и Сирия, той се придвижва много предпазливо, знаейки, че военни самолети го издирват.

Около десетина от агентите на ИДИЛ в списъка вече са убити, сред тях е и експерт на ИДИЛ по химическите оръжия. В списъка обаче се добавят и нови имена, след като е получена информация за тяхната роля в групировката. За съжаление командната и контролната структура на ИДИЛ остава неясна и ще е необходимо по-сериозно разузнаване, за да се установи самоличността на главните агенти.

Екзекуторите на ИДИЛ като т.нар. Джихади Джон са все още на прицел, но списъкът се фокусира главно върху лица, чиято смърт ще разтърси ИДИЛ. Възможно е списъкът да нарасне драстично, след като САЩ срещат трудности да разгадаят командна структура на ИДИЛ, усложнена допълнително от нарастващия брой на последователите на ИДИЛ в Египет, Йемен, Афганистан, Пакистан и Либия.

Един анализатор предупреждава, че целта на тези, които се определят като членове на ИДИЛ, може да е съвсем различна.

„Трябва да приемем всяка терористична или идеологическа организация във всяка държава като един отделен обект. Не можем да гледаме но това като на една голяма група. Ако правиш това, можещ да изпуснеш най-важните обекти,” каза Марк Хертлинг, военен анализатор на CNN.

Екзекуцията на египетски християни на либийския бряг подчертава проблема с обектите. САЩ искат да идентифицират екзекуторите. Но по-голямото безпокойство е позицията, която ИДИЛ има в Либия. В момента групировката има укрепление в Дерна и действа по крайбрежните райони на Либия в близост да южна Европа чрез оживените морски пътища.

„Трудно е да имаш същия контрол над хора, които могат да се качат на кораб или да работят по пристанища или на корабите, които пристигат по европейските пристанища,” каза Хертлинг.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN