ООН: Няма връщане назад след историческите избори в Мианмар

0
672

Приветствайки неотдавнашните избори в Мианмар като “нова глава в историята на страната”, специалният докладчик на ООН Янгхи Ли потвърди ангажимента си да работи с всички партии в страната за подобряване на положението на човешките права. Ли заяви: “Хората изразиха волята си за промяна. Вече няма връщане назад. В новата среда след тези избори, спазването на човешките права и демократичното пространство трябва да бъдат гарантирани, за да се защитят и подкрепят тези, които желаят да работят с новото правителство за по-нататъшния преход към демокрация, национално помирение и устойчиво развитие и мир в Мианмар.”

Отбелязвайки, че много хора са гласували за първи път по време на изборите, проведени на 8 ноември, и “е наистина окуражаващо да се види как хиляди се стичат към избирателните секции”, Ли добави: “Хората ясно изразиха желанието си за свободна и демократична нация. Тези избори показаха също колко далеч е успяла да стигне страната в рамките на едва няколко години.”

Въпреки това, Ли обърна внимание на опасенията относно правата на човека, възникнали в хода на подготовката за изборите, свързани с лишаване от граждански права на стотици хиляди граждани, включително от малцинствени общности, дисквалифициране на множество мюсюлмански кандидати, както и продължаващите ограничения върху свободното упражняване на правата на свобода на изразяване, мирно събиране и свободно сдружаване. “Тези опасения са симптоматични за по-широкия кръг от предизвикателства за правата на човека, които ще изискват незабавното внимание на новото правителство. Сега е идеалният момент да се погледне трезво на ситуацията и да се очертае пътят напред за справяне с проблемите”, каза още Ли.

Експертът настоя, че дискриминацията срещу етническите и религиозните малцинства, включително народността рохингия в района Рахине, както и разпространеното подбуждане към омраза и насилие срещу малцинствени общности, следва да се разглеждат като приоритетни въпроси. В допълнение, тя призова за по-нататъшни реформи, които да гарантират в пълна степен правата на свобода на изразяване, мирно събиране и сдружаване, а също и за ревизия на множество закони, които не отговарят на международните стандарти за правата на човека.

Ли призова за незабавно прекратяване на произволните арести и присъди и на тормоза, насочен към гражданското общество и журналистическата общност, и за освобождаването на всички останали политически затворници. “Очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с всички заинтересовани страни в следващите месеци за справяне с тези и други важни предизвикателства, свързани с правата на човека”, каза Ли, подчертавайки отново желанието си да “работи конструктивно и в дух на сътрудничество” с всички участващи страни, за да се подобри състоянието на човешките права в Мианмар.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова

NO COMMENTS