ВКБООН призова да не се демонизират бежанците след атаките в Париж

0
820
A Syrian pushes a man on a wheelchair as others carry their belongings while crossing back into Syria at the Syrian-Turkish border crossing of Bab al-Hawa in Idlib province, Syria September 23, 2015. REUTERS/Khalil Ashawi

A Syrian pushes a man on a wheelchair as others carry their belongings while crossing back into Syria at the Syrian-Turkish border crossing of Bab al-Hawa in Idlib province, Syria September 23, 2015. REUTERS/Khalil Ashawi

ООН призова европейските страни да не реагират на атаките в Париж от миналия петък, като отхвърлят или обвиняват бежанците, по-голямата част от които бягат поради преследване или военен конфликт. “Обезпокоителни са предложенията на някои държави за слагане на край на действащите програми и оттегляне от ангажиментите, поети за справяне с бежанската криза (т.е. премествания), както и предложенията за създаване на допълнителни препятствия и пречки”, каза главният говорител на ВКБООН Мелиса Флеминг. “Ние сме дълбоко обезпокоени от използването на език, който демонизира бежанците като група. Това е опасен подход, водещ до ксенофобия и страх.”

Флеминг заяви, че ВКБООН отчита с тревога “все още непотвърдените” сведения, че един от извършителите на нападенията в Париж е влязъл в Европа като част от бежанския поток. Най-aдекватният отговор би бил да се подобри спешно процедурата за приемане на пристигащите в Гърция и Италия и да се изпълни планът на Европейския съюз за преместване на 160 000 бежанци. “Вярваме, че ако това беше направено от самото начало, никога нямаше да гледаме кадри на хора, вървящи пеша през Европа. Това нямаше да реши проблема изцяло, но щеше да допринесе значително за справянето с него.”

Запитана дали ВКБООН е предупредила своевременно за риска, че лошо управляваният бежански наплив може да позволи на екстремисти да влязат на територията на Европа, Флеминг отговори, че ВКБООН е направила принципно предупреждение за важното значение на обстойния скрининг.

Говорителят на ООН за правата на човека Рупърт Колвил заяви, че най-голямата група от хора, страдащи от действията на групировката Ислямска държава, също известна като ИДИЛ, са мюсюлманите в Сирия и Ирак. “Ако бъде позволено тези нападения да се използват за подхранване на дискриминация и предразсъдъци, това би било като подарък за ИДИЛ”, каза Колвил. “Наистина ли ще играем тяхната игра вместо тях? Да се демонизират и без това маргинализирани общности е очевидно неадекватен подход.”

Джоел Милман, говорител на Международната организация по миграция, заяви, че от около 1,1 милиона пристигащи в Европа през последните няколко години, имената на едва няколко души пораждат съмнения за възможни връзки с екстремистки групировки. Данни на Международната организация по миграция сочат, че 832 193 мигранти и бежанци са пристигнали в страните от ЕС през Средиземно море досега тази година, а най-малко 3 505 са загинали в опит да достигнат Европа.

Източник: Reuters

Снимка: Reuters/Khalil Ashawi

Изготвил: Моника Антонова

NO COMMENTS