ООН осъдиха „ужасяващото“ убийство на 20-годишната студентка в Турция

0
986

Насилието срещу жените и момичетата представлява грубо нарушение на правата на човека и единственият начин да бъде прекратено, е чрез преодоляване на първопричините за него. Това обявиха и от ООН, вчера (17.02.), като осъдиха опита за изнасилване и бруталното убийство на млада туркиня, което предизвика мащабни протести в цялата страна.

В съвместно изявление, представител на ООН Жени (UN Women) за Турция, Ингибюорг Госиадотир, и представител Фонда за населението на ООН (UNFPA ) за Турция, Захидул Хукуе, осъдиха „ужасното убийство“ на 20-годишната студентка Йозгеджан Аслан, като потвърдиха, че само борбата с неравенството между половете и дискриминация срещу жените, може да предотврати подобно насилие.

„Признаваме значителния напредък, който Турция е постигнала, по отношение на законодателството за борба с насилието срещу жените и поздравяваме турското правителство за неговото лидерство, в насърчаването на Истанбулската конвенция, включително като бъде първото правителство, което да я подпише“, заявиха двамата ръководители на ООН.

„Но независимо от напредъка в турското законодателство и институционалното структуриране, последните данни за насилието срещу жените показват незначително подобрение от 2008 г. насам и насилието срещу жените е все още широко разпространено, като две от всеки пет жени в Турция, са изложени на сексуално и физическо насилие.“

Според потвърдената информация, г-жа Аслан е пътувала в автобус, в източния турския град Мерсин, когато шофьорът се опитал да я изнасили. Г-жа Аслан се опитала да се защити, като го напръскала със сълзотворен газ, но нападателят, впоследствие, я намушкал и я пребил до смърт с метален прът. Инцидентът отприщи порой от дебат в социалните медии и насърчи много жени в Турция, да изразят своя собствен опит на сексуален тормоз.

В своето изявление, двамата служители на ООН подчертаха важната роля, която мъжете и момчетата могат да изиграят в обществото, в борбата с всички форми на насилие срещу жени и домашното насилие, като добавят, че „всеки един от нас може да помогне за оспорване на половите стереотипи, вредни традиционни практики и дискриминацията срещу жените.“

И UN Women, и UNFPA, разпространиха съобщенията си срещу насилието срещу жени, като ООН и международната общност отбелязват 20-та годишнина на Пекинската платформа за действие –  определяща рамката за промяна, която да подкрепи световната видимост към проблемите по равнопоставеността между половете.

В допълнение, Платформа за действие призовава за по-добри услуги за жени, преживели насилие и за ефективно законодателство, което защитава жените от домашно насилие и други форми на насилие, основано на пола, включително сексуален тормоз и изнасилване, и за ефективното преследване и наказване на извършители.

„Насилието срещу жените има сериозни последствия за жертвите, но също така влияе негативно на семейства, общността и страната като цяло“, допълниха още г-жа Госиадотир и г-н Хукуе. „Превенцията срещу насилието над жени може да спаси живот и да предотврати човешкото страдание.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова