ООН похвали САЩ и Китай за новите им мерки относно парниковите газове

2
962
11-12-2014Greehouse_Emissions
Снимка: World Bank/Wu Zhiyi

Новите мерки, обявени от правителствата на Китай и САЩ, за справянето с вредните емисии на парниковите газове, през следващите десетилетия, са част от първата стъпка към постигането на всеобхватно споразумение, малко преди глобалната климатична конференция в Париж, която ще се проведе следващата година.

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, оцени високо „значителното и своевременно оповестяване“ – обявено от президента на САЩ, Барак Обама, и китайския президент, Си Дзинпин, малко преди края на срещата в Пекин. Бан Ки-Мун благодари и на двамата лидери за „личния ангажимент да работят заедно, за да премахнат всички пречки и да бъде постигнато споразумение в Париж“.

„Китай и САЩ демонстрираха лидерството, което светът очакваше от тях,“ заяви Бан Ки-Мун. „Това лидерство, демонстрирано от правителствата на двете най-силни световни икономики, ще даде на международната общност безпрецедентен шанс да успее, да постигне универсално споразумение през 2015 г.“.

От САЩ предложиха да намалят емисиите си с между 26-28% до 2025 г., спрямо нивата си от 2005 г., а до 2050 г. намалените емисии да бъдат с 80%. От своя страна, Китай обявиха, че ще достигнат своя връх в емисиите от въглероден диоксид през 2030 г. – с намерението да опитат това да стане по-рано – включително и чрез далеч по-съществена роля на възобновяемите енергийни източници, както и големи подобрения в областта на енергийната ефективност.

Съвместният ангажимент стана факт, малко след обявяването от страна на Европейския съюз, за орязване на емисиите с най-малко 40% до 2030 г., миналия месец.

С „положителните ангажименти“, поети от правителства, частен бизнес, финансови институции, както и лидери на гражданското общество, на климатичната среща от септември 2014 г. в седалището на ООН, последвани от „амбициозното решение“, взето от лидерите на ЕС през октомври, Бан Ки-Мун изрази надежда, че „изключително важното“ съвместно обявление, от страна на Китай и САЩ, ще положи „стабилни основи“ и ще осигури тласък за постигането на климатично споразумение през 2015 г.

Генералният секретар на ООН призова „всички страни, особено големите икономически сили, да последват примера на Китай и САЩ и на свой ред, да обявят свои цели, колкото се може по-скоро, но не по-късно от първото тримесечие на 2015 г.“.

Кристина Фигерас, изпълнителен директор на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC), също поздрави Китай и САЩ: „Това съвместно обявление осигурява практически и политически тласък, към постигането ново и универсално споразумение в Париж през 2015 г. Нуждаем се от споразумение, което да е значимо, ориентирано към бъдещето и което признава, че борбата с климатичните промени няма как да продължи само пет или десет години – това е  дългосрочно обвързване, с цел да запазим глобалното повишаване на температурите само с до 2°С, през останалата част от века.“.

Следващата среща на страните по UNFCCC ще бъде в Лима, Перу, на която да се приеме проектно предложение, което да стане факт на 21-та конференция на страните в Париж, Франция, през следващата година.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.