ООН помага на цивилни, подложени на насилие заради изборите в Бурунди

0
871
02-06-2015Burundi_Election
Снимка: MENUB

През изминалите дни (25-26 април) се появи силно безпокойство сред цивилното население в Бурунди, след като управляващата партия избра настоящия държавен глава Пиер Нкурунзиза за бъдещ кандидат за президентските избори през юни. Ако спечели изборите, това ще бъде неговият трети мандат като президент на страната, което е противоконституционно.

Евентуално преизбиране на Нкурунзиза ще бъде и в противоречие с клаузите от мирното споразумение от Аруша, прието през 2000 г., което сложи край на гражданската война в Бурунди, продължила 10 години.

Офисът на ООН за координация на хуманитарните въпроси докладва за появили се обществени протести в страната и за петима убити. Според информацията на организацията е имало опити за прекъсване на медийни канали, сплашване и арести на защитници на човешките права.

Междувремнно офисът на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Руанда докладва в неделя, че 20 408 граждани на Бурунди са потърсили убежище в съседната страна за изминалите две седмици. В момента организацията работи съвместно с властите в Руанда за преместването на 16 000 бежанци до края на месец май от двата приемни центъра, Бугесера и Нианза, към новия бежански лагер в Махама.

Броят на бежанците, пристигащи в лагера, ежедневно се увеличава заради големия брой новодошли в приемните центрове (500 на ден в периода 16-21 април и 3 000 на ден след 25 април).

В Демократична Република Конго цивилните, потърсили убежище, са 4 000, докато в Танзания техният брой все още остава малък – приблизително 100 души.

Наскоро възстановения Хуманитарен екип на Бурунди одобри план за спешни случаи, като изиска 11, 6 млн. долара, за да се отговори на нуждите на до 50 000 души, които е вероятно да бъдат най-засегнати от насилие заради изборите през първите осем седмици.

В най-лошия сценарий 350 000 граждани могат да имат нужда от хуманитарна помощ през следващите 6 месеца.

Говорител на ООН увери, че организацията следи от близо ситуацията и е силно обезпокоена заради насилието в Бурунди

 

Източник: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=50702#.VUIXdtysVuB

Изготвил: Анина Йовкова