ООН: Поуките от цунамито в Япония – жизненоважни за новото споразумение за намаляване риска от бедствия

0
1030
03-11-2015Sendai_Disaster
Снимка: UNISDR/Andy McElroy

На 11.03., три дни преди откриването на Третата световна конференция на ООН за намаляване риска от бедствия, ръководителят на Службата на ООН, посветена на справянето със заплахата от бедствия, взе участие в церемония за тържествено възпоменание в Токио, за тези, които умряха в земетресението и цунамито в Япония на 11 март 2011 г.

„Спомняме си за всички онези, които загубиха живота си в цунамито и всички онези, които продължават да изграждат отново живота си, четири години по-късно“, заяви Маргарета Валстрьом, ръководител на Службата на ООН за намаляване риска от бедствия (UNISDR).

„Поуките от това трагично събитие са помогнали за развитието на стабилно ново споразумение за намаляване риска от бедствия, което ще бъде прието на Третата световна конференция на ООН за намаляване риска от бедствия“, добави тя в прессъобщение.

На конференцията, която ще започне в събота (14.03.), в японския град Сендай, ще бъде прието споразумението, което да е продължение на Рамката за действие от Хиого, която бе договорена от правителствата преди 10 години, в резултат на цунамито в Индийския океан.

Основен акцент на новата рамка ще бъде намаляване на смъртността и икономически загуби, договаряйки мерки, за да намалят съществуващите нива на риск и да се избегне създаването на нови рискове, според UNISDR.

През последните десет години около 700 000 души са загинали при бедствия; 1,7 милиарда души са засегнати, а отчетените икономически загуби от бедствия са в размер на 1,4 трилиона долара.

Срещата на подготвителния комитет ще се проведе днес (13.03.), за да обсъдят настоящия текст на новото споразумение, което поставя силен акцент върху преодоляване основните двигатели на риска, като например бедността, климатичните промени, лошо градско планиране, използването на земята и управление на риска.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова