ООН предупреждава тихоокеанския регион за климатичните рискове

0
1745
161741-Samoa
UN Photo/Ariane Rummery

Екстремни метеорологични условия, прогнозирани за Тихоокеанския регион, представляват значителна заплаха за промишлеността и инфраструктурата на островните държави. Това предупреждават от ООН, като насърчават създаването на регионален механизъм за по-добра подготвеност.

Съвместното прессъобщение на Икономическата и социална комисия на ООН  за Азия и Тихоокеанския регион (ESCAP) и Регионалната интегрирана система за ранно предупреждаване от бедствия за Африка и Азия (RIMES), отбелязва, че глобалните прогнози предвиждат ненормално затопляне на повърхностните води на океана, познато и като ефекта Ел Ниньо, тъй като за тихоокеанския регион предстои най-влажния си сезон, през следващите шест месеца.

Произтичащите промени в климата, които ще увеличат и намалят валежите, в зависимост от точното местонахождение, ще застрашат уязвимите сектори, като селско стопанство, сладководни ресурси, рифови екосистеми, рибарство, здравеопазване и инфраструктура.

„Дори едно събитие, с размерите на Ел Ниньо, може да изложи тихоокеанските острови на много висок риск,“ заяви Шамика Сиримане, директор на отдела за информация и комуникационни технологии и намаляване риска от бедствия към ESCAP. „Тяхното местоположението означава, че са често описвани като горещи точки, от гледна точка на бедствията, а тяхната отдалеченост и икономическа нестабилност, само увеличава уязвимостта им към сътресения и към дори леките отклонения в климата,“ добави още тя.

Консултантите за тихоокеанските островни държави добавят, че Ел Ниньо ще означава и нередовни валежи, въпреки че въздействието може да варира в рамките на всяка страна. Северните части на много страни, особено тези с широк географски обхват, ще бъдат обхванати от повече валежи, по време на годината, докато в южните части валежите ще бъдат по-ограничени.

Сезон с по-ограничени валежи може да окаже най-голямо влияние върху приходите от селското стопанство, което ще доведе до парични загуби и ще намали способността на хората да се издържат сами – по-конкретно в Източен Тимор, Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Вануату и Фиджи. За някои от тези държави, може да настъпи и сериозна суша.

Междувременно, вероятността от циклони и силни бури за Маршалските острови, островите Кук, Тувалу, Самоа, Ниуе и Фиджи, се очаква да нарасне с  30%, като се повишат значително и самите океански температури.

За да следи евентуалното възникване на  тези рискове, ESCAP препоръча създаването на регионален механизъм, който да помага при събирането на проактивна информация за климата, за да подкрепи по-добрата подготвеност и гъвкаво планиране.

Укрепването на системи за ранно предупреждение и платформи за комуникация, ще улесни разбирането на дългосрочните рискове и хармонизирането на стратегии за управление на риска, както и плановете за развитие на страните от региона, заявиха още от агенцията.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова