ООН стартира инициативата „Всички вътре“ за прекратяване разпространението на СПИН сред подрастващите

0
858

unaids-logo-260px1

В борбата срещу ХИВ/СПИН, световните лидери се събраха на среща, организирана от ООН в Найроби, Кения, като бе обявен стартът на глобалната инициатива, която има за цел да се прекрати втората водеща причина за смъртност, сред младите хора по света.

Въпреки сериозния напредък, постигнат в почти всяка област, в отговор на човешкия имунодефицитен вирус, само едно на всеки четири деца и юноши на възраст под 15 г., имат достъп до животоспасяващо лечение. Смъртните случаи отбелязват спад във всички възрастови групи, с изключение сред 10-19-годишните, според ООН.

„Децата и младите хора трябва да бъдат първите, които да имат възможността да се възползват от напредъка, който е постигнат в преустановяването на епидемията, а не последни“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ, Антъни Лейк, при стартирането на нова платформа за действие, за постигане на по-добри резултати за юноши, чрез насърчаване на промени в политиката и ангажиране на младите хора във всеобщите усилия.

Инициативата „Всички вътре“, в партньорство между Съвместна програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и УНИЦЕФ, има за цел да достигне до подрастващи с ХИВ, чрез услуги, предназначени за техните специфични нужди и да ускори напредъка за глобални усилия за прекратяване на епидемията от СПИН до 2030 г.

„Трябва да достигнем до юношите, до които не успяваме, и да ангажираме всички млади хора, в усилията за прекратяване на СПИН сред подрастващите. В действителност, не можем да постигнем целта за поколение, свободно от СПИН, без тях“, подчерта г-н Лейк. Повече от 200 млади застъпници и лидери от юношески и младежки движения присъстваха на старта на „Всички вътре“ в Найроби на 17.02.

Новите ХИВ инфекции сред подрастващите не намаляват, поне не толкова бързо, както е сред другите възрастови групи. Подрастващите момичета са най-засегнати. В Южна Африка, например, повече от 860 момичета се заразяват с ХИВ всяка седмица през 2013 г., в сравнение с едва 170 момчета.

„ХИВ е водеща причина за смъртност сред подрастващите в Африка, а младите жени са най-засегнати. Това е една морална несправедливост. Призовавам младите хора да поведат движението „Всички вътре“, заедно с Организацията на обединените нации, публични и частни партньори, както и самите държави, за да се сложи край на епидемията от СПИН сред подрастващи“, заяви Мишел Сидибе, изпълнителен директор на UNAIDS.

Това е и един наболял проблем в Източна Азия и Тихоокеанския регион. Тайланд, например, е изправен пред нов ръст на случаите на ХИВ, особено сред младите хора, като 70% от всички случаи на полово предавани инфекции (ППИ), са настъпили при възрастовата група между 15-24 години. Нови данни, публикувани през 2014 г., показаха, че инфекции са се повишили при групите на младите хора, изложени на риск, а именно тези, които участват в сексуални услуги, тези, които си инжектират наркотици, и младите мъже, които правят необезопасен секс с мъже.

УНИЦЕФ Тайланд използваха тези данни, за да говорят с правителството за намаляване на възрастта за провеждане на тестове за ХИВ под 18 г., провеждане на обучения за здравните работници за работа с младите хора, изложени на най-висок риск, както и разширяване на образованието за ХИВ в училищата. През декември 2014 г. официалното ръководство за изследванията за ХИВ, бе променено в съответствие с тези препоръки.

Междувременно, от UNAIDS са поставили нови цели, които да бъдат постигнати до 2020 г. за подрастващите, които включват намаляване на новите случаи на ХИВ инфекции с най-малко 75%, намаляване смъртните случаи от СПИН с 65% и постигане на нулева дискриминация. Постигането на тези цели ще постави света на път към прекратяваните на случаите на СПИН сред юношите, до 2030 г. и прекратяване на глобалната епидемия от СПИН като заплаха за общественото здраве.

Повечето от 2,1 милиона юноши, живеещи с ХИВ, през 2013 г. са се заразили преди поне 10 години, когато майките им са били бременни, по време на раждането им или в първите месеци на живота си – в момент, когато антиретровирусните лекарства, които могат значително да намалят възможността от предаване на ХИВ, не са били достъпни. Много никога не са били диагностицирани, нито са попадали в програми за лечение и грижи.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова