Отглеждането на опиумен мак в Афганистан намалява с 95%

0
203
Източник: unplash

Произвеждането на опиумен мак в Афганистан, лидер по този показател, рязко е намаляло, сочат нови данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). Причина за това са наложените от талибанските власти забрани за наркотици миналата година.

Според проучването на агенцията върху Афганистан за опиума през 2023 г., публикувано на 5 ноември, предлагането му е намаляло с приблизително 95%. Спада на количествата произведен наркотик е от 6 200 тона през 2022 г. до 333 тона през 2023 г. Тези данни съответстват на съкращението в площта на отглеждане –  от 2330 km2 до едва 108 km2 за същия период.

Очаква се почти пълното свиване на опиатната икономика да има много по-задълбочени последици, заяви UNODC, като подчертава спешната нужда от създаването на алтернативна подкрепа за развитието на селските общности, за да може афганистанският народ да достигне бъдеще без опиум.

Гада Уали, изпълнителен директор на UNODC, заяви, че тези данни представят реалната възможност за постигане на дългосрочни резултати в борбата срещу незаконния пазар на опиум и последиците от него както на местно, така и на световно ниво. „В същото време има важни последици и рискове, които трябва да бъдат преодолени, за да може резултатът да бъде в крайна сметка положителен и устойчив, особено за народа на Афганистан“, добави тя.

Хуманитарни последици

Проучването посочва, че рязкото понижение на производство на опиумен мак е имало непосредствени хуманитарни последици върху много уязвими селски общности, които са разчитали на наркотика като свой основен доход.

Доходите на земеделските стопани от продажбата на опиума, добит през 2023 г., на търговци са намалели с повече от 92 % от приблизително 1 360 млн. долара за реколтата през 2022 г. до 110 млн. долара през 2023 г., се казва още в изследването

„Днес народът на Афганистан се нуждае от спешна хуманитарна помощ, за да посрещне най-неотложните си нужди, да поеме шока от загубените доходи и да спаси живота си“, заяви г-жа Уали. Тя отбеляза, че през следващите месеци страната ще се нуждае от сериозни инвестиции в устойчиви средства за препитание, за да се осигурят на земеделските стопани възможности, различни от опиума.

Ограничени възможности за лечение 

Службата на ООН за наркотиците и престъпността обръща внимание върху ограничените възможности за лечение от употреба на опиати,  въпреки че нивата им в Афганистан са високи. Тя призовава основаното на доказателства лечение да бъде включено в мерките и помощта в областта на общественото здраве, включително за да се предотврати обръщането на хората, употребяващи опиати, към потенциално още по-вредни вещества.

Отвъд Афганистан 

Отвъд границите на Афганистан по-малките количества на хероин могат да доведат до намаляване на трафика и употребата му, но също и да се стимулира появата на други вредни синтетични опиоиди, като фентанил, предупреди UNODC.

Данни от конфискации сочат, че търговците разпродават опиумните си запаси от предишни реколти, за да се справят с недостига тази година, от което следва, че преработката на хероин е намаляла. Въпреки това, трафикът на други наркотици, особено метаамфетамин, се е увеличил в региона.

Източник

Превод: Белослава Тенчева