Русия официално се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

0
135
Източник: unplash

На 7 ноември Русия официално обяви, че се оттегля от знаков договор за сигурност, който налага ограничения върху ключови категории на конвенционални въоръжени сили, обвинявайки Съединените щати, че подкопават установената сигурност след Студената война чрез разширяването на НАТО.

Договорът за конвенционалните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от 1990 г., подписан година след падането на Берлинската стена, постави ограничения върху категориите конвенционално военно оборудване, с които НАТО и тогавашният Варшавски договор могат да разполагат.

Договорът имаше за цел да попречи на която и да е от страните участнички в Студената война да натрупат сили за бърза офанзива срещу друга държава в Европа. Той така и не доби популярност в Русия, тъй като отне предимството на Съветския съюз в конвенционалните оръжия.

Москва преустанови намесата си в ДОВСЕ през 2007 г., а през 2015 г. прекрати своето активно участие в него. След повече от година от пълномащабното нахлуване в Украйна, през май президентът Владимир Путин подписа указ за денонсиране на пакта.

Руското външно министерство съобщиха в полунощ, че Русия официално се оттегля от споразумението и че то е “останало в историята. ”

“ Договорът беше сключен в края на Студената война, когато формирането на новите хоризонти на глобалната и европейската сигурност, основана на сътрудничество, изглеждаше възможно и бяха направени съответните опити за това“, заявиха от министерството.

Русия твърди, че стремежът на САЩ за разширяване на НАТО е довел до това, че страните от алианса „открито заобикалят“ ограниченията на договора, и добави, че приемането на Финландия в НАТО и кандидатстването на Швеция означава, че договорът е “мъртъв”.

От ведомството също така обявиха, че “дори формалното запазване на Договора за ДОВСЕ стана неприемливо от гледна точка на основните интереси на Русия в областта на сигурността”. То също така отбеляза, че САЩ и съюзниците им не са ратифицирали актуализирания ДОВСЕ от 1999 г.

След като през 2007 г. от Москва “суспендира“ участието си в договора, през 2011 г. в отговор на тези действия Вашингтон и НАТО спряха да прилагат пакта по отношение на нея.

“Спирането на прилагането на договора от страна на Русия от 2007 г. насам сериозно ограничава контрола върху споразумението, намали прозрачността  и подкопа подхода на сътрудничество в областта  на сигурността, които лежат в основата на отношенията между НАТО и Москва и европейската сигурност, в продължение на повече от двадесет години”, заяви Държавният департамент на Съединените щати през 2020 г.

Източник

Превод: Белослава Тенчева