Пакистан поднови изпълнението на смъртни присъди

0
813
law-1063249_960_720
Снимка: Pixabay

Исламабад вдигна забраната над изпълнението на смъртни присъди в случаите, когато възможностите за обжалване са изчерпани. Пакистан ще започне да екзекутира осъдените на смърт в противоречие с по-ранно изявление, че това ще важи само за тези, които са обвинени в тероризъм.

В Пакистан има повече от 8 000 затворници, осъдени на смърт. В страната бе наложен мораториум за изпълнението на присъдите през 2008 г., но той продължи до декември миналата година, когато въоръжен талибан изби 134 деца и 19 възрастни.

Законодателите гласуваха широки правомощия на военните, позволявайки им да осъждат и екзекутират цивилни граждани. Аргументите им са, че градските съдилища се страхуват да осъждат екстремисти и убийци.

Групи, защитаващи правата на човека, предупредиха, че присъдите в Пакистан са изключително ненадаждни, а наказателната правосъдна система е нефункционираща. Руперт Абот, заместник-директор на Амнести Интернешънъл за Азиатско-тихоокеанския регион, също осъди решението, като подчерта, че това не е начинът, по който Пакистан ще разреши проблемите със сигурността и реда в страната.

Въпреки това министърът на вътрешните работи на Пакистан увери, че присъдите ще се изпълняват, само когато всички други законови опции, са напълно изчерпани.

 

Източници: Time и Al-Jazeera

Изготвил: Анина Йовкова