Пет години по-късно – проблемът със сирийските бежанци и опасностите пред бъдещето на децата

0
1030

horizontal_color_positive.pdf

“Сирийският конфликт вече навлиза в петата си година, милиони разселени в страната и бежанци в съседните държави, са принудени да живеят в непрестанно влошаващи се условия, изправени пред още по-мрачно бъдеще без международна подкрепа”, заяви Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) в петък.

При липса на политическо решение на конфликтa, повече от 3,9 милиона сирийски бежанци в Турция, Ливан, Йордания, Ирак и Египет, не виждат опция за завръщането си у дома в близко бъдеще, а същевременно имат ограничени възможности да започнат нов живот в изгнание. Голям брой от бежанците в Ливан и Йордания живеят под прага на абсолютната бедност – в несигурни убежища, изправяйки се пред ежедневната борба за прехрана, отопление и сигурност.

Върховният комисар на ООН за бежанците, Антониу Гутереш подчерта, че трябва и може да се направи още много повече, за да се спасят сирийците от кошмара, в който са принудени да живеят. „След години в изгнание, спестяванията на бежанците са отдавна изчерпани и все по-голяма част от тях прибягват до просия, секс за пари и детски труд“.

„Най-тежката хуманитарна криза на нашето съвремие би трябвало да провокира световно възмущение и подкрепа, а вместо това помощта намалява. С все по-слабо финансиране, хуманитарната помощ се оказва изключително недостатъчна, за да отговори на всички нуждаещи се, нито да окаже подкрепа за развитието на приемащите страни, чиито институции се затормозяват под огромния поток прииждащи бежанци“, добави Гутереш.

Все повече сирийски бежанци губят надежда.Те са изправени пред враждебно отношение от приемащите ги общности, биват нарочени за изкупителни жертви на редица проблеми – от тероризъм до икономически трудности. „Но не трябва да забравяме, че основната заплаха не идва от бежанците, а именно те са жертвите на тази заплаха“, каза Гутереш.

За четири години Турция се е превърнала в най-голямата страна, дала убежище на бежанци, като е похарчила над шест милиарда долара за тяхното подпомагане. Но изправени пред опасения за сигурността и недостатъчна международна подкрепа, някои от съседните на Сирия страни вече предприемат мерки за ограничаване потока от бежанци – от нови правила за контрол по границите до сложни изисквания за удължаване на престоя им в приемащата страна.

В Сирия положението е още по-лошо. Почти осем милиона са били принудени да напуснат домовете си, а 4,8 милиона сирийци се укриват на трудно достъпни места или обсадени райони, до които не може да достигне хуманитарна помощ.

Около 14 милиона деца страдат от влошено здраве, психически и физически травми от войната в Сирия и Ирак, обявиха от Агенцията за децата към ООН в четвъртък. Те коментираха тяхната ежедневна битка за оцеляване – да се справят с тежкото насилие, както и с опасността да станат жертва на екстремистки групи. „Насилието и страданието не само са белязали тяхното минало, но и оформят тяхното бъдеще“ – каза директорът на УНИЦЕФ, Антъни Лейк.

Над 2,4 милиона деца не ходят на училище, тъй като повечето училища и болници в Сирия са разрушени или се използват като подслон. Сред бежанците в изгнание почти половината от децата не получават достъп до образование.

Нападение срещу училище в Дамаск, при което загинаха най-малко 11 деца през ноември, е само една от 68-те атаки над училища, регистрирани през 2014 г, твърди УНИЦЕФ. Но опасността вече добива нови измерения. „В голяма част от страната, контролирана от Ислямската държава, все повече малки деца биват подтиквани към екстремистки идеологии и подлагани на системно обучение за използване на оръжия“, каза представителят на УНИЦЕФ за Сирия – Хана Сингер. Тя коментира и пропагандните видеоклипове, разпространени от Ислямската държава, показващи как децата биват обучавани да хвърлят бомби и да ги поставят под превозни средства. „Те не само са жертви, а обвързвайки се все повече с конфликта, постепенно стават и извършители на престъпления. Има доказателства, че децата са били вербувани и използвани за всякакви дейности – като бойци, пратеници или охрана в контролно-пропускателни пунктове. Засилване мощта на „машината за убиване“ по този начин е ужасяващо“, допълни Сингер.

„Възможностите ни за намеса стават все по-ограничени,тъй като това „изгубено“ младо поколение вече се изправя срещу тежкото си бъдеще. Изоставяйки бежанците в безнадеждни условия, ние ги тласкаме към още по-големи страдания и експлоатация“ – каза Гутереш.

Огромен брой сирийци са под грижите и опеката на ВКБООН  днес – повече от всяка друга нация на земята. През декември 2014 г., ООН започна най-големия си призив за помощ досега – 8,4 милиарда долара. При успешното си събиране, тази сума може да покрие основните нужди на бежанците, а също и да предостави помощ на приемащите общности, за укрепване техните институции и икономика. ВКБООН се надява, че значителна сума ще бъде събрана на конференцията за финансиране в Кувейт на 31 март.

„Ако продължаваме да оставяме приемащите страни да се справят сами със ситуацията, може да се стигне до сериозна регионална нестабилност, която би увеличила и рисковете за сигурността в целия свят“– каза в заключение Гутереш.

 

Източници: UNCHR и NY Times

Изготвил: Вилияна Узунова