Последиците за Вануату след циклона Пам

0
996
03-13-2015Tropical_Cyclone
Снимка: UNICEF Pacific

Първа хуманитарна помощ пристигна във Вануату, след като тихоокеанският остров беше ударен от един от най-мощните циклони, регистрирани досега в Тихия океан. Потвърдена е смъртта на най-малко осем души, след като ветровете, достигащи 300 км/ч, разрушиха сгради, пътища и пристанища. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, след като спасителните екипи достигнат отдалечените острови на страната.

 

Извънредно бедствено положение беше обявено в островната държава. Населението на Вануату е около 267 000 души, живеещи на 83 острова. Поради прекъснати комуникации, много малко се знае за условията извън столицата. Жителите на островите бяха принудени да се укриват в пещери и други импровизирани заслони, тъй като дори местата, в които потърсиха убежище, бяха наводнени. Къщите, болниците и училищата са разрушени, дърветата са изкоренени, пътищата блокирани, електрозахранването – прекъснато.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че последиците от катастрофата все още са неясни. Според непотвърдена информация  на ООН, 44 души са загинали в Пенама, Североизточната част на Вануату. В следващите часове ООН ще разположи екипи на място за реагиране при извънредни ситуации и за оценка на щетите. Великобритания, Франция, Нова Зеландия и Австралия обещаха незабавната си помощ и съдействие.

Според данните на Световната метеорологическа организация (WMO) към ООН, циклонът Пам беше обявен като пета, най- висока категория, което означава, че ветровете са надвишавали 249 км/ч. Не се очакваше циклонът да удари Вануату, но отклонение на запад от предвидения му маршрут, постави островите на пътя на бурята в събота сутринта. Говорителят на УНИЦЕФ, Алис Клементс, каза, че за жителите на страната, циклонът е представлявал „абсолютен ужас, продължил между 15 и 30 минути“. „Мащабът на бедствието е без прецедент в тази страна, затова хората от Вануату ще се нуждаят от много помощ за възстановяване на домовете и живота си.“

Президентът на Вануату, Балдуин Лонсдейл, отправи емоционален апел за помощ към международната общност: „Изправям се пред вас с пълно с мъка сърце. Моля от името на правителството и целия народ на Вануату, световната общност да ни подаде ръка, за да се справим с последиците от това ужасяващо бедствие.“

Летището в Порт Вила е затворено временно, но първите самолети от Австралия и Нова Зеландия, доставящи хуманитарна помощ, успяха да се приземят в неделя сутринта. Непосредствените приоритети засега са осигуряване на подслон, чиста вода и канализация. От понеделник се планира да се започне изготвяне на оценка на щетите и в отдалечените острови.

Доклад на ООН тази седмица установи, че икономическите загуби от природни бедствия в Азиатско-тихоокеанския  регион за последните 45 години, възлизат на 1,15 трилиона долара, а жертвите са над 2 милиона души. Вануату е страната, изправена пред най-голям риск от природни бедствия – освен циклони, има опасност от земетресения, цунами и наводнения, причинени от сериозни климатични промени. По този критерий островната държава изпреварва дори Филипините, Япония и Коста Рика.

Циклонът Пам вече нанесе огромни щети и на други тихоокеански острови като Кирибати и Соломонови острови. Тувалу, група от девет малки островчета североизточно от Вануату, също обяви извънредно положение –  45 процента от населението е евакуирано, причинени са и сериозни наводнения. Прогнозата е циклонът Пам да започне да отслабва, отдалечавайки се от Вануату и насочвайки на север, се очаква да удари северния остров на Нова Зеландия в неделя през нощта.

 

Източници: BBC, The Guardian и UN News Centre

Изготвил: Вилияна Узунова