По случай Световния ден на населените места, ООН призовава за подобряване на градските квартали

0
1042

08-26-2014Urban_Living

Снимка: UN-Habitat/Julius Mwelu

Близо една четвърт от световното население живее в т нар. градски гета – бедни квартали, в покрайнините на населеното място. Условията за живот на бедните градски жители трябва да се подобрят и необходимостта от това непрекъснато нараства. Това заяви и Агенция към ООН, която цели укрепването на екологични и социално устойчиви градове.

От UN Habitat предупредиха, че градската бедност не е само проблем на днешното време, но представлява и „все по-нарастваща тревога, която заплашва развитието на човешкия вид.“

Темата на тазгодишния Световен ден на населените места, който се отбелязва всяка година на първия понеделник от октомври, е „Гласът на бедните квартали“. Темата цели да се изтъкнат несгодите на бедните квартали, като се даде гласност на бедните, на техните преживявания и се предложат идеи за подобряване на условията им за живот.

Агенцията към ООН изрази надеждата, че днешното отбелязване ще допринесе за политически диалог, който да се фокусира върху широк кръг от въпроси, свързани с интеграцията на равен живот в бедните квартали на градовете.

Освен това, от Агенцията добавиха, че сред целите е и създаването на Програма за модернизиране на бедните квартали (PSUP), която да работи с държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския регион, за повишаване на жизнения стандарт на бедната част от градското население.

„Устойчив отговор за подобряване условията на живот на бедните градски жители, може да се постигне чрез съгласувани и координирани усилия,“ твърди се в изявлението на Агенцията. „Това е възможно чрез подобряване капацитета на участващите, от съответните органи до самите жители на бедните квартали. Само така може да се оценят потребностите за развитие на градовете, разработване на стратегии за подобряване условията на живот и прилагането им.“

В обширния кенийски бедняшки квартал на Мтвапа, който се намира на около 500 от столицата на Кения, Найроби, вече се прилага Програмата за модернизиране на бедните квартали. Сред проблемите на местността са блокирани дренажи, липса на сметища и ограничени работни места.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова