Сирия е скрила за част от инсталациите си за химически оръжия

0
836
566944-banchemical
Снимка: UN News Centre

Сирия е скрила за поне четири съоръжения за химически оръжия, това съобщава Асошиейтед прес. Става въпрос за три инсталации за проучвания и развитие на такъв тип оръжия и една за производство. Тази информация стана ясно при заседание на Съвета за сигурност миналия вторник.

Съвместната мисия между ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, която се проведе миналата година, успя да премахне всички декларирани от режима на Асад инсталации, част от програмата на Сирия за развитие на такъв тип оръжия. Това се случи след силен натиск от страна на САЩ върху режима на Асад и постигане на крехко споразумение за премахването на химическите оръжия в страната.

Съвместната мисия декларира, че са иззети всички 1300 тона химически оръжия, намерени в Сирия. Към момента те са в процес на унищожаване.

Въпреки това останаха съмненията, че сирийското правителство не е било напълно откровено и е скрило част от съоръженията си. Факт, който се потвърди на срещата на Съвета за сигурност миналия вторник. Тогава Сигрид Кааг, ръководителката на съвместната мисия на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия за премахване на сирийските химически оръжия, разкрива, че има информация за съществуването на допълнителни съоръжения, скрити от режима на Асад.

Миналия месец мисия по установяване на фактите разкри, че тази година в северната част на Сирия систематично и неколкократно е използван газ хлор като оръжие, предполага се от режима на Асад.

 

Източници: ABC news, TelegrahpUN News center

Изготвил: Виолета Върбанова