Звезда от индийското кино е новият посланик на UNICEF за Южна Азия

0
796
От ляво на дясно: Регионалният директор на UNICEF, новоизбраният посланик на добра воля г-н Кан и представителят на Непал в UNICEF
От ляво на дясно: Регионалният директор на UNICEF, новоизбраният посланик на добра воля г-н Кан и представителят на Непал в UNICEF.

Снимка: UNICEF

Вчера боливудската звезда, сценарист и режисьор, Амир Кан стана най-новият посланик на UNICEF за Южна Азия, съобщиха от организацията. Легендарният индийски актьор ще съсредоточи усилията си главно върху правото на пълноценно хранене на децата от региона и върху превенцията срещу забавения детски растеж в следствие на недохранване.

На пресконференция в непалската столица Катманду г-н Кан изрази своята безконечна благодарност от оказаната му чест и добави: „Надявам се посланието ми относно важността на проблема за правилното хранене на малките деца достигне до техните родители, семейства и до държавниците и да ги стимулира да усвоят доказани практики на хранене, които да помогнат на децата да развият пълния си потенциал. Забавеното детско развитие в следствие на недохранване остава един от най-големите проблеми в развитието на Южна Азия. Недоразвитите деца имат недоразвити тела, недоразвити умове и недоразвити животи. В сравнение с деца, които се хранят и съответно се развиват нормално, децата с такива проблеми са с  по-слабо когнитивно развитие, често пъти започват да учат на по-късна възраст, не се справят добре в училище, което от своя страна води до по-слаба продуктивност, а от там и до по-малко възможности, когато станат възрастни.“

Регионалният директор на  UNICEF за Южна Азия изрази своите дълбоки убеждения в стойността и успеха на каузата на г-н Кан.

Южна Азия е вторият след Африка регион с най-висока смъртност на деца под петгодишна възраст в световен мащаб, като само през 2011г. са починали повече от 2,3 млн. деца от тази възрастова група. 38% от децата от този регион страдат от забавено развитие поради хронично недохранване, а 28% от новородените са с телесна маса под нормата, като причината за това е постоянно недохранване на майката преди и по време на бременността.

По време на посещението си в Непал, актьорът взе участие и в откриването на кампания наречена „1000 златни дни“. Според  UNICEF първите 1000 дни от живота и храненето на детето, а именно от неговото зачеване до втората му годинка, са най-важни и критични. Подходящ пълноценен хранителен режим, приложен правилно в този период, би могъл да предотврати хронично недохранване и забавяне развитието на детето.

Източник:

Изготвил: Даяна Къчева