Жена полицай от Буркина Фасо печели наградата „Полицай на годината“ на ООН за 2022 г.

0
252

Организацията на обединените нации обяви, че полицай Алисета Каборе Кинда от Буркина печели наградата „Полицай на годината“ на ООН за 2022 г.

29 август 2022

 

Предвижда се наградата да бъде получена на 31 август, във връзка с третата среща на върха на полицейските началници на ООН, която ще се проведе в централата на ООН от 31 август до 1 септември 2022 г.

Биография

Кинда, в ранг на старши офицер, работи като координатор по въпросите свързани с пола към Многоизмерната интегрирана мисия за стабилизиране на ООН в Мали (MINUSMA), подкрепяйки малийските сили за сигурност в региона Менака, с цел насърчаване и подобряване на разбирането на двата пола, защита на детето, правата на човека, граждански въпроси и проблеми свързани със закрилата.

Резултатът от нейните усилия е,че все повече жертви на сексуално и основано на пола насилие докладват за случаите на местните власти и получават медицинска помощ. Броят на жертвите, които търсят помощ от полицията, вече е три или повече на месец, в сравнение с нито една, преди да заеме тази длъжност. Усилията й също са насочени към увеличаване на броя на момичетата, посещаващи училище, и премахването на ранните бракове.

Отличен пример

Заместник-генералният секретар по мироопазващите операции, Жан-Пиер Лакроа, описа работата на офицер Алиета Каборе Кинда като „блестящ пример за прякото въздействие на участието на жените полицаи в мироопазващи операции върху поддържането на мира, като това помага да се представи различна гледна точка на масата и прави работата ни по-приобщаваща. Нейните дейности са свързани с по-представителна и ефективна полицейска служба, и по-добре оборудвана, за да служи на обществеността и да я защитава.“

Опровергаване на стереотипи

След като получи новината за наградата си, г-жа Кинда изрази надеждата си, че това ще вдъхнови жените и момичетата по света да навлязат в професията, въпреки половите стереотипи, често свързвани с професията, че „мъжете са най-подходящи да прилагат законите и да защитават населението“.

На свой ред полицейският съветник на ООН Луис Карильо каза: „Полицай Кинда показа креативност и ангажираност при справяне със специфичните нужди за сигурност на общностите, на които служи. Тя и нейният екип помагат за увеличаване на доверието между властите и местните общности в Мали, което прави работата на полицията на ООН по-ефективна и кара хората да се чувстват в по- голяма  безопасност.“

Награда „Полицай на годината“.

Кинда фокусира професионалната си работа върху защитата и насърчаването на правата на жените и децата, включително между 2013 г. и 2015 г., когато тя е координатор по въпросите, свързани с ролята на пола, за мисията на ООН в Демократична република Конго (MONUSCO).

Работила е като следовател по сексуално насилие и експлоатация в Министерството на сигурността и „Регионалната бригада за защита на жените и децата“, звено на националната полиция в Буркина Фасо.

Важно е да се  отбележи, че наградата на ООН за най-добра жена полицай беше създадена през 2011 г., за да признае изключителния принос на жени полицаи към мирните операции на ООН.

Превод: Мелиса Зеки