Венецуела и Колумбия прекратяват враждебността помежду си

0
210

В продължение на три години южноамериканските съседки поддържаха хладни взаимоотношения, но настъпи времето за тяхното подобряване. Размяната на посланици е важна стъпка в тази посока.

Отношенията с Венецуела никога не трябваше да се прекъсват, ние сме братя и една въображаема линия не може да ни раздели“, написа в Туитър колумбийският посланик Армандо Бенедети малко преди да пристигне в Каракас.

„Започваме да възстановяваме социалната и човешка структура, която ни обединява“, заяви колумбийското президентство в туит със снимки от пристигането на Бенедети във Венецуела. Същия ден в Богота беше приет посланикът на Венецуела Феликс Пласенсия.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро скъса отношенията си с Богота през февруари 2019 г., след като тогавашният президент на Колумбия Иван Дуке призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Десетки страни признаха Гуайдо, но той не успя да свали Мадуро, който е подкрепян от армията. В хода на ожесточената борба за власт и поради дълбоката икономическа криза във Венецуела около два милиона венецуелци избягаха в Колумбия през последните години.

Новият ляв президент на Колумбия Густаво Петро и правителството на Мадуро обявиха по-рано този месец, че ще възобновят дипломатическите си отношения. Новият посланик Бенедети посочи, че повече от осем милиона колумбийци се издържат от търговия с Венецуела. Ето защо една от целите е да се съживят търговските отношения между двете страни. Друго предизвикателство за двете съседки е борбата с въоръжените групировки, които действат по общата им граница от над 2000 километра.

Превод: Каролина Величкова