Поредният удар от страна на Ислямската държава

0
945

В онлайн пространството вчера, бе разпространено видео, което показваше как членовете на Ислямската държава в Ирак и Левант,обезглавяват няколко сирийски войници и американски доброволец. На кадрите бе показано обезглавяването на най-малко 12 души, за които ISIL твърди, че са били сирийски пилоти и служители от армията на президента Башар ал-Асад.

Клипът бе разпратен на страниците на социални медии, но все още е трудно да се провери автентичността на кадрите.

„За Обама, кучето на Рим, днес ние ще заколим войниците на Башар, а утре ще заколяме вашите войници, и с Божията благословия, ще разбием окончателно и последния поход,“ заявява маскиран мъж, преди да бъде показано обезглавяването на един от мъжете.

Във видеото се показва и окървавена глава, хвърлена на земята, за която ISIL твърдят, че е на Питър Касиг, американски доброволец. „Това е Питър Едуард Касиг, американски гражданин на вашата страна. Питър, който се борил срещу мюсюлманите в Ирак, служил като войник на американската армия, няма какво да каже,“ казва маскиран мъж, застанал близо до главата. „Предишните му съкилийници вече говориха от негово име.“ Касиг, на 26 г. от американския щат Индиана, приел исляма и сменил името си на Абдул-Рахман Касиг.

Двама американски журналисти и двама британски хуманитарни работници, вече бяха обезглавени от ISIL. Ислямската държава определя тези убийства, като ответни на ръководената от САЩ въздушна кампания срещу своите бойци в Ирак и Сирия.

ISIL екзекутира и множество иракчани и сирийци. През октомври, ISIL екзекутира публично  оператор от иракските новини, Раад Ал-Аззави, както и трима цивилни, в северната част на Ирак.

 

Източник: AlJazeera

Изготвил: Светослава Димитрова