Пратеник на ООН: Кипърските преговори – в „задънена улица“

0
777
01-13-2015Cyprus_Espen
Снимка: UNFICYP

Специалният съветник на ООН за Кипър, Еспен Барт Ейде, изрази загрижеността си, че въпреки някои скорошни откривания на преговорите, не е възможно отново да влязат в график.

„Не успяхме заедно да установим правилния ред, така че сега сме обратно, в задънена улица,“ заяви г-н Ейде, във вторник (13.01.), след среща с лидера на кипърските турци, Дервиш Ероглу.

Г-н Ейде, който в момента е на посещение в Кипър, добави, че е в страната, за да чуе това, което имаха да кажат г-н Ероглу и лидерът на кипърските гърци, Никос Анастасиадис, за настоящата безизходица.

Като призова всички партии да направят всичко възможно, за да се върнат към необходимите условия за преговори, пратеникът заяви, че, за съжаление, безизходицата се получава, малко преди да трябва да запознае Съвета за сигурност със случващото се.

Г-н Ейде призова Съвета за сигурност да работи с двете страни, с цел възобновяване на преговорите.

Пред журналисти вчера (14.01.), след срещата си с гръцкия лидер Никос Анастасиадис, г-н Ейде заяви, че проведената среща е била изключително полезна и че той признава положителния принос на г-н Анастасиадис.

Г-н Ейде заяви, че ще информира Съвета за сигурност на 26 януари и ще призове за сътрудничество и двете страни, както и всички други държави, за да помогнат за създаването на нужните условия за бързото възобновяване на преговорите, с цел окончателно обединение на острова.

Кипърският конфликт датира от идването на британците на острова и зародилите се проблеми между жителите на Кипър и Великобритания, като колониален владетел. След 1974 г. международно признатата Република Кипър бе окупирана, като Зоната за сигурност на ООН, която минава през страната, създаде физическа и социална бариера между гръцката и турската общност.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова