Съветът за сигурност: Специалният представител за ситуацията в Кот д‘Ивоар

0
940
619218UNOCI_Council
UN Photo/Loey Felipe

Като даде висока оценка на значителния напредък на Кот д‘Ивоар за траен мир и икономическо възстановяване, представител на ООН в страната заяви пред Съвета за сигурност, че все още се изисква бдителност и решителност, за да се задържат придобитите ползи и за да се положат основите на президентските избори, които ще се проведат през есента.

„Оптимист съм за бъдещето на Кот д‘Ивоар,“ заяви Айчатоу Миндаоудоу, Специален представител на Генералния секретар на ООН и ръководител на операцията на ООН, известна и като UNOCI, като запозна Съвета за сигурност с усилията, предприети през последните шест месеца, за укрепване на мира в западноафриканската държава и гарантиране на устойчиви икономически печалби.

Г-жа Миндаоудоу подчерта, че президентът, Аласан Уатара, и правителството на Кот д‘Ивоар „продължават да предприемат мерки за укрепването на мира и постигането на национално единство.“ Въпреки че приветства предприетите мерки, Специалният представител на Генералния секретар посочи, че някои ключови области все още се нуждаят от специално внимание. „Трябва да останем бдителни и решени, за да гарантираме, че трудно извоюваните успехи, подпомогнали напредъка в стабилността и просперитета на страната, са необратими,“ добави още тя.

Например, борбата срещу безнаказаността, за която тя самата маркира, че е от съществено значение за националното помирение в Кот д‘Ивоар, напредва бавно. „Трябва да бъдат подкрепени усилията, за да се гарантира, че извършителите на нарушения на човешките права, включително сексуално насилие, ще бъдат преследвани и съдени, особено когато предполагаемите извършители, са униформени.“

По отношение на разоръжаването, демобилизацията и реинтеграцията на бившите бойци, г-жа Миндаоудоу заяви, че процесът напредва задоволително. Въпреки това, допълни тя още, след юни 2015 г., целевата дата, определена от властите на Кот д‘Ивоар, за завършване на инициативата, все още ще има излишък от около 14 000 бивши войници, които да бъдат реабилитирани и реинтегрирани обратно в обществото.

Като отбеляза, че ситуацията със сигурността е „значително подобрена,“ Специалният представител посочи, че въоръжените грабежи, разбойничеството и други престъпни дейности, все още си остават предизвикателства. В същото време, г-жа Миндаоудоу заяви пред Съвета за сигурност за значителния напредък в прекратяването на междуобщностния конфликт.

Тъй като в Кот д‘Ивоар предстоят избори, в края на годината, Специалният представител заяви, че страната все още се нуждае от подкрепа, за да бъдат запазени постигнатите успехи, и така да се създаде благоприятна среда за президентските избори.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова