Проливните дъждове в Малави продължават, ООН призовава за помощи

0
2365
02-03-2015Malawi_WFP
Снимка: WFP

Крайно пренаситените почви в Малави се очаква да поемат още дъждове, през следващите няколко дни, тъй като прогнозата за региона включва обилни дъждове. Това заяви говорител на Световната продоволствена програма (WFP).

Ситуацията в засегнатите от наводненията райони се очаква да се влоши, заяви Елизабет Бърс, като добави, че агенцията продължава да доставя помощи, опитвайки се да достигне до 370 000 засегнати хора.

Общо 1530 метрична тона храна е подготвена за 230 000 души, в седем области. „Наводнените зони все още нямат достъп до хранителни и други запаси,“ заяви г-жа Бърс, като добави, че земеделските култури също са пострадали. „Щетите върху реколтата ще имат дългосрочни последици върху продоволствената сигурност.“

Г-жа Бърс описа предизвикателствата, свързани с достигането до най-тежко засегнатите райони, по-специално щети и унищожени пътища и мостове. Г-жа Бърс добави още, че хеликоптер на WFP е разположен в страната на 23 януари, за да се улесни предоставянето на храна и друга хуманитарна помощ в области, които остават недостъпни.

Тя заяви, че се надява на от Агенцията да отпуснат още един хеликоптер, моторно превозни средства и плавателни съдове, но това зависи от паричния принос, получен в подкрепа на логистичните усилия. Г-жа Бърс подчерта необходимостта страните своите обещани дарения, като подчерта, че без пари, WFP няма да бъде в състояние да осигури необходимата хранителна или друга помощ.

Досега са получени обещания за 10,2 милиона долара, но спешното нужда от 17,5 милиона долара си остава, нужни за закупуване на приблизително 26 000 метрични тона от различни стоки и за засилване на логистичните операции.

„Има опасения за санитарните и хигиенните рискове, в лагерите,“ отбеляза г-жа Бърс. „Има съобщения за случаи на краста сред населението, засегнато от наводненията, както и повишени случаи на малария и диария. В лагера са наблюдавани и случаи на недохранване, които се очаква да нараснат.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова