Първият хранителен конвой през Судан пристигна в Южен Судан

0
802
11-10-2014WFP_Sudan
Снимка: WFP

18 камиони, превозващи 700 тона храна – достатъчна за 45 000 души за един месец – са пристигнали вчера в Южен Судан. Конвоят е преминал през Република Судан и така бе открит хуманитарният коридор, който ще даде възможност за доставяне на помощи. Това заявиха от Световната продоволствена програма на ООН (WFP).

„Възобновяването на хуманитарния коридор от Судан, ще помогне за намаляване на скъпоструващите въздушни операции, за оказване на помощ в конфликтните области на Южен Судан,“ заяви Джойс Лума, директор на WFP за региона на Южен Судан.

Спусканията от въздуха и авиотранспортът, са критични за поддържането на хранителна помощ в отдалечените райони, но струват 6-7 пъти повече, от доставките по земя. Вчерашната доставка навлезе в Южен Судан през Кости, судански град при западния бряг на р. Бели Нил.

„Това ще позволи на WFP и партньори да достигнат до най-уязвимите хора, които имат спешна нужда от храна,“ заяви г-жа Лума.

От началото на кризата в Южен Судан, през декември 2013 г., WFP са подпомогнали 2,5 милиона души, с животоспасяваща храна.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова