Сирия: Пратеник на ООН с план да прекрати конфликта в Алепо

1
921
10-03-2014UNESCO_Aleppo
Снимка:UNESCO

В усилията си да разреши продължаващата гражданска война в Сирия и да започне мирни преговори, между бунтовническите сили и сирийското правителство, специалният пратеник на Генералния секретар на ООН за Сирия, Стафан де Мистура, вчера съобщи, че е започнал „конструктивни дискусии“ със сирийския президент Башар ал-Асад. Разговорите са посветени на неотдавнашното предложение на г-н де Мистура за въвеждането на временни примирия, особено в определени зони на конфликт.

Планът на г-н де Мистура бе представен за първи път пред Съвета за сигурност, на 30 октомври. Първоначално се съсредоточава в „замразяване“ на сраженията и създаване на среда, в която хуманитарната помощ да достигне до обсаденото население в Алепо.

„Предложените „замръзвания“ , както предвижда и Организацията на обединените нации, са предназначени, преди всичко, да намалят насилието, като се започне от специфични области с национално значение, и се възвърне нормалното ежедневие за цивилните граждани, в плен на конфликта,“ заяви г-н де Мистура в изявление, разпространено вчера, след срещата му с президента ал-Асад.

Конфликтът в Сирия, който започна през март 2011 г., доведе до над 150 000 смъртни случаи, като повече от 680 000 бяха ранените. Най-малко 10.8 милиона души се нуждаят от помощ в Сирия, включително най-малко 6.5 милиона души, които са вътрешно разселени.

Породилото се насилие отприщи бежанска криза в съседните страни, с най-малко 2.5 милиона души.

Специалният пратеник на ООН отбеляза, че заедно с екипа си, ще процедират бързо и в кратки срокове, както са работили и извън условията на „замразяване“ на конфликта в Алепо, чрез предстоящи дискусии със сирийските власти и други заинтересовани страни.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.