Полша отказва да намали въглеродните си емисии

0
797

power-plant-190863_960_720
Снимка: Pixabay

Полша, както и други източноевропейски страни, категорично отхвърлиха целта, предложена от водещи учени в световен мащаб, а именно намаляване на въглеродните емисии до нула до 2100 г., за да се избегне опасното глобалното затопляне.

На 2 ноември Междуправителственият комитет по климатични промени (IPCC) заяви, че изкопаемите горива трябва да бъдат изцяло премахнати, до края на века. Това е нужно, за да бъде предпазена глобалната температура от повишаване. В епохата на прединдустриализацията глобалната температура се е покачила с 5°С, като още такива покачвания, ще имат катастрофални последици.

На 28 октомври, няколко дни преди доклада на IPCC, се проведе среща на министрите на околната среда и енергетиката на ЕС в Брюксел. На нея бе отправено предложението на страните, включително Швеция, Белгия, Холандия, Франция и Германия, да включат целта на IPCC в политиката на ЕС. Въпреки това предложението не получава достатъчна подкрепа, поради противопоставянето на Полша, Чехия, България и Латвия, които категорично го отхвърлят.

Полша наложи вето на няколко предишни опити на ЕС, в поставянето на климатични цели. Друго действие бе и инвестирането на „политически капитал“ в самата себе си, за да бъде Полша лидер на Вишеградската група, при подготовката при вземането на решение на ЕС, за климатичните цели до 2030 г.

Детлеф ван Вурен, водещ автор на доклада на IPCC, заяви: „Доста съм изненадан, тъй като това би трябвало да е важно нещо за страните от Вишеградската група, за което да се притесняват. Особено, след като въпросът за тях, е в краткосрочни намаления. Постигането на целта от повишаване до 2°С, както и нулевите емисии, е задължително изискване. Няма как климатът да бъде стабилизиран до 2100 г., ако не бъдат изпълнени тези цели.“

Срещата на министрите постигна и споразумение, да не настоява за оценка на обещанията на страните, за намаляване въглеродните емисии. Министрите се договориха  и да оставят настрана въпроса за задължителните цели, относно ефективното използване на ресурси. Аргументът, че рециклирането на отпадъци, управлението и превенцията, ще „размият“ фокуса на Европа, относно другите цели, бе направен от страни, като Великобритания, Германия, Ирландия, Австрия, Унгария, Чехия и Румъния.

Според бившия комисар по околната среда, Янез Поточник, „светът се е променил от приемането на целите „Европа 2020“ през 2010 г. и трябва да наваксаме“.

Консенсусът ЕК на казуса, относно ефективното използване на ресурси, е „въвеждането на пожелателна и необвързваща  цел на ЕС“.

 

Източник: The Guardian

Изготвил: Светослава Димитрова