Инфлацията във Великобритания достигна рекордните 10,1 %

0
191
COINS pile and shopping cart on a white background

Най-големият скок в цените на храните от 1980 г. насам повиши инфлацията във Великобритания до 10,1 процента през септември спрямо година по-рано, докато нацията се бори с високите разходи за енергия и политическата несигурност.

Паундът падна под 1,13 за долар след оповестяването на тези новини и последно загуби 0,2% от стойността си на 19 октомври.

Банката на Англия също е под натиск за повишаване на лихвените проценти през следващия месец в светлината на данните от 19 октомври.

Цените на храните и безалкохолните напитки бяха най-големият двигател на инфлацията през септември, тъй като се повишиха с 14,5%, най-големият скок от април 1980 г. 

Правителствената подкрепа за сметките за енергия на домакинствата и бизнеса също е под съмнение, след като новият министър на финансите Джереми Хънт ограничи обхвата на програмата до шест месеца, спрямо две години по-рано.

Много домакинства са изправени пред нарастващи разходи като пряк резултат от последиците на финансовите пазари от програмата за икономически растеж на премиера Лиз Тръс, която Хънт до голяма степен промени в понеделник в стремежа си да възстанови разбитото доверие на инвеститорите във Великобритания.

Дори и без неотдавнашните политически и финансови сътресения, Великобритания беше силно засегната от скока на европейските цени на природния газ, причинени от инвазията на Русия в Украйна, което добави към пост-COVID тесните места във веригата за доставки и недостига на работна ръка, създавайки интензивен натиск върху стандарта на живот .

Превод: Петрослава Братанова

Източник: The New York Times