САЩ и Филипините подписаха десетгодишен военен пакт за сътрудничество

0
1351
Obama_2009-12-01_West_Point_speech_screenshot
Снимка: Wikimedia Commons

Президентът на САЩ Барак Обама подписа десетгодишно споразумение с филипинският си колега Бениньо Акуино, което разрешава на САЩ по-голям военен достъп до филипинските военни бази. Рамката на новото писмено съгласие е поставена през 1951г., когато САЩ и Филипините подписват Договор за взаимна отбрана.

Настоящето „Споразумение за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната“ ще позволи на САЩ да изгради нови съоръжения или да реконструира вече съществуващи, да разположи изтребители и военни кораби във филипинските бази. По-тясното сътрудничество между двете страни ще помогне за поддържането на мира и стабилността в региона, така че съседните на Китай страни да могат да се развиват самостоятелно, въпреки доминиращата китайска военна, икономическа и териториална мощ.

Някои анализатори смятат този двустранен дипломатически акт като опит за противопоставяне на китайската агресия в източна Азия. Обама обаче е категоричен: „Нашата цел не е да се противопоставим на Китай. Нашата цел не е да сдържаме Китай. Нашата цел е да се уверим, че международните правила и норми са спазени, както и тези произлизащи от областта на международните спорове.“ ; „Ние искаме да бъдем партньори с вас придържайки се към международното право“.

Посещението на Барак Обама във Филиписнакта държава е последното от поредицата двустранни срещи, направени по време на едноседмичната му азиатска обиколка в Япония, Южна Корея и Малайзия. Основната причина за срещите на най-високо равнище е нарасналото напрежение около общият им териториален спор с Китай. Във всяка посетените страни, Обама препотвърди готовността на Америка да защити своите азиатски съюзници в случай на бъдеща китайска агресия. Въпреки това, Япония, Южна Корея и Малайзия призоваха за дипломатическо разрешение на спора.

Напрежението между Китай и Филипините се повиши след като островната държава нелегално окупира остров Аюнгин през 1999г. Филипините и Виетнам отхвърлят китайската морска карта публикувана през 1940г. като своеобразна платформа за взаимно изследване на петрол и газ в региона.

В края на миналият месец март Китай отново даде повод за покачване на напрежението, след като китайски крайбрежни кораби се опитаха да прогонят филиписнки търговски кораб пренасящ доставки за остров Аюнгин. Пред арбитражният съд на ООН, и в противовес на този агресивен акт, Китай заяви, че също иска разрешаването на спора само с мирни двустранни преговори.

Източници: Bloomberg, The Guardian, Fox News

Изготвил: Виктория Петрова