Пандемия по морските таралежи застрашава кораловите рифове

0
31
Снимка: Unsplash

Болест намалява популацията на морски таралежи в Червено море, като по този начин заплашва оцеляването на кораловите рифове.

Според учени от Израел пандемията по морските таралежи в Червено море вече се разпространява и в някои части на Индийския океан, като има опасност да се превърне в глобална.  

Болестта по морските таралежи е забелязана за първи път в залива на Акаба преди година, като изследователите вече са идентифицирали чрез молекулярен анализ патогена, причинител на заразата. Характерното за този патоген е, че причинява бърза смърт – само за два дни колониите от морски таралежи могат да изчезнат.

Конкретният вид морски таралеж, който е засегнат от пандемията, е добре познат защитник на кораловите рифове и смъртните случаи излагат на още по-голяма опасност и без това крехката рифова екосистема.

Според Омри Бронщайн, зоолог от Университета в Тел Авив и Музея по естествена история „Стейнхард“, важността на покосените от заразата морски таралежи се корени в това, че те помагат на кораловите рифове да процъфтяват, като премахват водораслите, които иначе блокират слънчевата светлина, необходима за развитието на корали.

Значението на кораловите рифове пък е свързано, от една страна, със запазването на морското биоразнообразие, докато, от друга – със защита на бреговете от морски бури и опустошителни вълни.

Ако популацията на коралите намалее, това, на първо място, ще се отрази негативно на морските обитатели, понеже кораловите рифове предоставят източник на храна, както и подходящо място за размножаване на повечето видове риби. След това неминуемо човекът също ще бъде засегнат, тъй като ще се увеличи честотата на наводнения в крайбрежни райони вследствие на морски бури.

В залива на Акаба никое друго същество освен морските таралежи не предпазва коралите, като изяжда водараслите, които пречат на тяхното развитие. От началото на пандемията по морските таралежи досега екипът на Бронщайн вече наблюдава значителен ръст на популациите от водорасли, което ще доведе до намаляване на кораловите рифове.

„Когато смъртността на морските таралежи започна в Червено море, тя беше толкова силна, толкова рязка и толкова всеобхватна, че първите мисли бяха, че това трябва да се дължи на някакъв вид замърсяване или нещо много сериозно, но много локално“, заяви Омри Бронщайн.

Към момента изглежда, че опасният патоген се насочва на изток към тропическите води на Кораловия триъгълник, който се простира край Югоизточна Азия и Големия бариерен риф в Австралия. „Опасявам се, че при сегашната ситуация това е траекторията, така че това е мястото, към което се движи“, каза Бронщайн.

Израелският учен споделя, че не е известен начин за спиране на болестта, но все още има шанс да се създаде изолирана популация от морски таралежи, останали на други места, които на по-късен етап да бъдат въведени в Червено море и другите засегнати райони.

Сега екипът на Бронщайн си сътрудничи с учени от целия близкоизточен регион, за да картографира пандемията и да събере повече подробности. Това включва събиране на непрекъснати проби ДНК от различните водни басейни, които показват как морският живот взаимодейства със заобикалящата го среда.

Бронщайн е на мнение, че „тази координация и това сътрудничество са един от ключовите фактори, за да може да се справим с тази бързо развиваща се ситуация”.

 

По текста работи: Доротея Янкова

Източник: Reuters