Шри Ланка: Бан Ки-Мун приветства новоизбрания президент Маитхрипала Сирисена

0
739
485175SriLanka_President
UN Photo/Marco Castro

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, вчера (09.01.) поздрави народа на Шри Ланка, за успешното приключване на президентските избори в страната, и приветства конституционното предаване на властта.

„Генералният секретар поздрави Електоралната комисия на Шри Ланка, за своя професионализъм в осигуряването на спокойни и надеждни избори,“ се твърди в изявление, разпространено от говорителя на Бан Ки-Мун, в централата на ООН, в Ню Йорк.

Генералният секретар похвали и усилията на кандидатите, включително на настоящия президент, Махинда Раджапакса, който загуби изборите, правоприлагащите органи и гражданското общество, за утвърждаването и зачитането на демократичното управление.

„Генералният секретар очаква да започне работа с новоизбрания президент Маитхрипала Сирисена и народа на Шри Ланка,“ се казва в изявлението.

ООН ще продължи да подкрепя развитието, помирението и политическият диалог в Шри Ланка. Южноазиатската нация преживя поредица от етнически и сектантски атаки през 26-годишния граждански конфликт, който изправи правителството срещу тамилските бунтовници, приключил през 2009 г.

Съвсем наскоро, прилив на насилие и обвинения срещу мюсюлмански и християнски общности на Шри Ланка, от будистки групи с екстремистки възгледи, заплаши да раздели страната отново.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова