СЗО: Две водещи ваксини срещу Ебола с „приемливо ниво на безопасност“

0
1620
10-22-2014Ebola_Vaccine
Снимка: WHO/M. Missioneiro

Световната здравна организация (WHO) обяви, че две обещаващи ваксини за Ебола, изглеждат безопасни и скоро може да бъдат тествани в Западна Африка, заявиха от агенцията вчера (09.01.) по време на експертна среща в Женева.

От СЗО проведоха редица срещи с учени, регулатори, разработчици на ваксини и политици, за да обсъдят достъпа до ваксината и нейното финансиране, както и за да прегледат текущото състояние на клинични проучвания и планове за Фаза II и Фаза III на проучванията на ефикасност.

Д-р Мари-Паул Кини, помощник-генерален директор по здравните системи и иновации в СЗО, заяви на вчерашната пресконференция в Женева, че до този момент, двете ваксини срещу Ебола, които вече са преминали през първия етап на тестване, имат „приемлив профил на безопасност“.

Третата фаза на тестване – която се състои от прилагане на ваксината при здрави доброволци в засегнатите райони – е на път да започне. Според говорител на ООН, изследователските екипи вече са готови, а подготовката е стартирана, като са въведени и специални хладилници за ваксините срещу Ебола, в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, трите най-тежко засегнати страни от настоящия бум на болестта.

Последните данни на СЗО, посочват 20 206 потвърдени, вероятни или предполагаеми случаи  на Ебола, и 7 905 смъртни случаи.

При откриването на срещата на високо ниво в четвъртък (08.01.), Генералният директор на СЗО, д-р Маргарет Чан, заяви, че участниците са си дали кратки срокове за действие, но въпреки това се движели напред бързо. „В действителност, това, което правите, е безпрецедентно: осъществяването на една дейност, в рамките на няколко месеца, която иначе отнема 2-4 години, при това все още без компромис спрямо международните стандарти за безопасност и ефикасност,“ заяви тя.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова