Службата на ООН по правата на човека осъди расистка проява на футболни фенове

0
1014
02-20-2015Football
Снимка: OSCE

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (OHCHR) категорично осъди расистко поведение, проявено от феновете на английския футболен клуб, Челси, по време на мач в Париж, Франция, и призовава властите да „дадат нов тласък“ на усилията си в борбата срещу нетолерантността.

Инцидентът е станал във вторник (17.02.), след като феновете пътували в парижкото метрото, за да гледат мача на Шампионска лига между парижкия Сен Жермен и лондонския футболен отбор. Феновете са заснети как скандират текст, с който парадират със своя расизъм, след като възпрепятствали френски гражданин от африкански произход, да се качи на влака, на станцията на Ришельо-Дрьот.

„През последните години се ангажирахме в дискусии и с ФИФА (Международна футболна федерация), и с УЕФА (Съюз на европейските футболни асоциации), за проучване начини за засилване усилията за премахването на расизма от футбола, след многобройни примери за расистко поведение на футболни фенове, особено на самия стадион“, заяви говорител на Върховния комисар, Рупърт Колвил, на пресконференция в Женева вчера (20.02.).

„Събитията в метростанцията на Ришельо-Дрьот в Париж показват, че има да се свърши още много работа, преди расизмът да бъде наистина ликвидиран от спорт, камо ли от обществото като цяло.“

Г-н Колвил призна, че след като заснетият инцидент, привлече вниманието чрез своя широк отзвук в медиите, осъждането на поведението на феновете, е повече от очаквано. В резултат на това, добави той, Агенцията на ООН за правата на човека приветства осъждането от страна на политици, медии и други коментатори, както и решението на френските и британските власти да започнат разследване.

Въпреки това, е важно да се отчете, че расизмът, проявена в метростанцията на Ришельо-Дрьот, не е изолирано събитие.

Наскоро публикуван доклад на ООН разследва корените на расизма в спорта, като са отразени многобройни примери на европейски инциденти, свързани с футбола, при които играчите са били обект на расови подигравки и са замеряни с банани, както и за повишаване на присъствието на десни и националистически групи в стадиони, из целия континент.

„Подобни действия на жесток расизъм се провеждат всеки ден, навсякъде в Европа, без да предизвикват силен гняв, защото не са заснети с видеокамера“, каза г-н Колвил. „Важно е да се изрази възмущение, породено от тази моментна снимка на грозното лице на расизма, за да се даде нов тласък на усилията за борба с него, във всичките му форми, където и да се случва.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова