Одобрението към Обама не се променя въпреки икономическия растеж

0
598

 

640px-2011_State_of_the_Union_Obama
Снимка: Wikimedia Commons

Нарастващият оптимизъм на американците относно подобряването на националната икономика не повиши рейтинга на одобрение на Обама. Това показват данните от ново проучване на общественото мнение. Рейтингът на президента относно това как се справя с икономиката, остава стабилен и делът на тези, които одобряват усилията му да подпомогне средната класа, се е увеличил незначително. Но в крайна сметка неодобряващите работата му, свързана проблемите на икономиката, остават повече от одобряващите.

Оценката за текущите икономически условия са разнородни. 48% от анкетираните ги определят като добри, а 52% като лоши. Този резултат обаче е значително по-положителен от миналогодишния. През февруари 2014 едва 36% бяха на мнение, че икономиката е в добро състояние, останалите 64% я определиха като слаба. Добрата новина е, че процентът на оптимистично настроените относно бъдещето развитие на икономиката нараства.

Това се случва след няколко месеца на добри новини. От септември насам безработицата остава под 6%, състоянието на капиталовия пазар е над миналогодишното му ниво, а средната цена на горивата на национално ниво е с около долар по-ниска от средната им цена през февруари миналата година.

Въпреки това мнозинството американци (54%) не одобряват действията на Обама по отношение на икономиката и усилията, които той положи за прокарване на политики насочени към средната класа, оказаха много слабо влияние за подобряване на репутацията му. Като цяло рейтингът на одобрение на Обама е 47%, с 51% неодобрение.  Предходните резултати, от декември миналата година, показват приблизително същите стойности.

Оценката на Обама е много по-лоша по отношение на социалната политика, отколкото на икономиката. Според резултатите от новата анкета 58% не одобряват работата му в сферата на здравеопазването, срещу 41%, които одобряват.

Негативният обрат идва точно когато подписаното от Обама вътрешно законодателство, т.нар Акт за достъпни грижи, е изправено пред предизвикателството на Върховния съд, който може да премахне субсидиите, които някои хора с ниски доходи използват за заплащане на здравни осигуровки.

Друг важен въпрос, по който ще се произнесе съдът по време на този мандат на Обама, е този за еднополовите бракове. 63% от американците са на мнение, че хомосексуалистите имат конституционното право на брак и той трябва да бъде признат от закона като валиден. Едва 49% са били на това мнение през август 2010г.

Проучването е проведено в периода 12-15 февруари 2015г., като по телефона са проведени интервюта с 1,027 пълнолетни американци.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN