Аштън Картър на първо посещение в Афганистан

0
722
Wikimedia Commons

 

Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Новият министър на отбраната на САЩ, Аштън Картър, пристигна в Афганистан само дни след като зае поста, казвайки, че иска „дълготраен успех” за страната. Там ще се състои неофициална среща на Картър с американски командири и държавни ръководители на Афганистан.

Той обясни, че е решил това да бъде първата му визита, тъй като 10,000 американски войници, които все още са на територията на Афганистан, са „винаги първото нещо, което ми идва на ум.”

Чуждестранните войници прекратиха военните си мисии през декември, но афганистанския народ все още е изправен през кървавите бунтове на талибаните. Американските войници, които са все още в страната, имат ролята на съветници и треньори.

Картър, който положи клетва във вторник, каза: „За Афганистан искаме успех, който да е траен. Как да постигнем това, какъв е най-добрият начин да постигнем това – тук съм, за да определя точно това.”

На репортерите, които пътуваха с него, Картър разкри малко за предстоящите промени в политиката. Настоящият план е броят на американските войници да се намали до 5,500 до края но тази година. Тази политика привлече остър критицизъм от страна на републиканците в Конгреса. Ашраф Гани, президент на Афганистан, също заяви, че би желал оттеглянето на войниците да стана с по-бавни темпове.

Когато беше попитан за проникването на Ислямска държава в Афганистан, Картър отговори: „Докладите, които аз съм виждал, все още съдържат данни за тях, макар и да са минимални.”

Посещението на Картър идва след най-кървавата година за Афганистан, откакто започна конфликта с талибаните през 2001г. През изминалата година около 5,000 афганистански служители на сигурността бяха убити. Процентът на цивилните жертви и ранените е нараснал с 22% през 2014г. Статистиката показва, че за пръв път повече загинали има в конфликта между правителството и талибаните, отколкото в пътни инциденти.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC