Смъртта на последния американски заложник на ИД бе потвърдена

0
840

 

САЩ потвърдиха смъртта на хуманитарния работник Кейла Мюлер. Доколкото е известно тя беше последният американски заложник, държан от бойците на Ислямска държава, разположени в Сирия. Семейството ѝ сподели, че е съкрушено от тази новина, и разпространи писмо, написано от Кейла по време на нейното пленничество.

Кейла Мюлер, на 26 години, е работила с много хуманитарни организации у дома си и в чужбина, а през 2012 г. заминава за турско-сирийската граница, за да работи с бежанци. Тя е отвлечена през 2013 г., когато е работила в Халеб, Сирия.

Миналата седмица от ИД съобщиха, че тя е загинала по време на въздушно нападение на йордански изтребители, без да предоставят някакво доказателство за това. Тези твърдения обаче  бяха отхвърлени от Йордания и бяха определени като пропаганда.

Отдавайки почитта си към нея, президентът Барак Обама заяви: „ Тя е символ онова, което е най-доброто от Америка.” „Тя беше отнета от нас, но нейният завет остава, вдъхновявайки всички онези, които се борят, всеки по свой собствен начин, за това, което е справедливо и добро,” допълни Обама в изявлението се. „Независимо колко време ще отнеме, САЩ ще намери и ще раздаде справедливост на онези, които са отговорни за задържането и смъртта на Кейла.”

„Сърцата ни скърбят за нашата единствена дъщеря, но ние ще продължим да живеем в мир, с достойнство и любов към нея,” каза семейството ѝ в изявление.

В писмо, написано през 2014 г., г-ца Мюлер се опитва да успокои семейството си, уверявайки ги, че към нея се отнасят с „най-голямо уважение и доброта.” „Мога да напиша това писмо единствено параграф по параграф, защото само мисълта за всички вас ме кара да избухна в плач,” е написала тя. „Знам, че вие бихте искали да остана силна. Точно това и правя.”

Смъртта на младата американка беше потвърдена, след като нейните похитители от ИД лично се свързаха със семейството ѝ през уикенда. След това Американската разузнавателна служба потвърди детайлите от съобщението.

Нито от Белия дом, нито от семейството и са обявили конкретните причини за смъртта ѝ.

Кейла Мюлер беше последният американски заложник на ИД. Трима други американци – журналистите Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф и хуманитарният работник Питър Касиг – бяха обезглавени от групировката.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC