Специален пратеник на ООН приветства напредъка в усилията на сомалийски регион да сформира събрание

0
945
150307.somalia
Снимка: UNSOM

На 07.03., по време на официално посещение в Кисмайо, Специалният представител на Генералния секретар на ООН за Сомалия, Никълъс Кей, приветства напредъка на Временната администрация на Джуба (IJA), в процеса на формиране на регионално събрание.

„Приветствам напредъка на формиране на регионално събрание на IJA и призовавам за бързото сключване на прозрачен и приобщаващ процес, в който жените и малцинствата са подходящо представени“, каза г-н Кай. „Осигуряването на справедлив и всеобхватен процес ще спомогне за изграждането на справедливо и мирно общество за хората от регионите на Джуба, както и всички сомалийци“.

Той се срещна с лидера на IJA Ахмед Мадобе и двамата обсъдиха проблеми, свързани с политическата и сигурността. Г-н Кай също бе информиран от Специалния пратеник за Сомалия от Междуправителствения орган за развитие (IGAD), Мохамед Абди Аффей.

Г-н Кай поздрави IJA с новата си ангажираност с други областни администрации и с федералното правителство на Сомалия.

„Сега това е много важно да се съсредоточим върху ускоряване на федерализма, преразглеждане на конституцията и демократизация, преди края на мандата на федералното правителство през 2016 г.“, каза той.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова